Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

ALLMÄNT BETEENDE AKTIVITETER - Allmänt - Agility, Freestyle, Rallylydnad & Frisbee - Klicker, Träning & Trix - Lydnad & Bruks - Jakt, Spår & Sök - Weight pull & Drag - Utställning KURSER & INSTRUKTÖRER KLUBBINFO HUNDTRÄFFAR VETERINÄR, SJUKDOMAR & HÄLSA FÖRSÄKRINGAR HUNDMAT - Hundgodis & recept HUNDEN OCH LAGEN - Varning för oseriösa personer i hundvärlden VALPAR & AVEL HUNDFOTON & FILMKLIPP HUNDAR I MEDIA BOK- & FILMTIPS LÄNKTIPS PRESENTATION AV HUNDAR & MEDLEMMAR R.I.P HUNDAR VI MINNS GRATTIS! VECKANS FRÅGA ANNONSER - Info - Annonser - Köpes, Säljes, Bytes - Annonser - Tjänster erbjudes/sökes EFTERLYSNINGAR - Info - Efterlyses - Försvunna/Upphittade hundar - Efterlyses - Släktingar till din hund O.T. OFF-TOPIC - God morgon/middag/kväll - Dagens ros OM IFOKUS - Info från andra iFokussajter OM SAJTEN - Lekar på sajten
ÖVRIGT

Blandraser - Skrönor & Myter

2011-02-25 17:34 #0 av: Michaela-N

Inte alldeles sällan när man berättar att det är en blandras man har, så kommer lite roliga kommentarer. Blandraser ska tydligen - bara för att de är just en korsning mellan två olika raser - vara underhundar ibland!

Fyll gärna på i tråden med myter som ni själva fått höra!

Det är egentligen ingen riktig skillnad på blandraser och renrasiga hundar med stamtavla. Tyvärr är det inte många som vet det, och inte alltför sällan får man höra det. "Åh, har du en blandras. De som är så snälla!"

Saken är den att det inte hör till just blandraser att vara snälla. Renrasiga kan vara lika snälla de. Dock är det ganska roligt när man får sådana kommentarer, och trots att de sägs i all välmening kan jag inte låta bli att skratta och samla på mig alla visa ord, för att nu ge dem en helt egen artikel.

"Blandraser är snällare än renrasiga hundar, då renrasiga hundar är så inavlade så de får genetiska fel."
Inte jättelänge sen jag hörde det här faktiskt. Och det var ändå från en tant som hade hund själv.

"Blandraser...dom fäller inte va?"
"Eh nääe", fick jag svara. "Inte min iallafall. Fast det är nog inte så för att han är blandis. Det är bara så att han har en ras i sig som inte fäller." Här är det samma igen. Det har med RASERNA att göra, inte vad det är för hundFlört

"Ååh, har du en blandras. De som är så snälla!"
Hihi, ja det har jag. Och den är nog inte snällare än andra hundar Glad

"Blandraser är smartare, det vet jag då både jag och min svägerska har haft blandraser. De hundarna var mycket smartare än tiken jag har nu."
Den här är nog bäst av alla. Skrattande Antagligen hade båda någon smart ras i sig.

"Min nästa hund blir en blandis, för de ska tydligen tycka mycket om andra hundar, så då gillar den nog Franc (hennes andra hund)"
Det återstår att se! Flört

 

wwww.JPG

 


Anmäl
2011-03-01 19:53 #1 av: AnneN

En myt som jag har hört många gånger är att blandraser är friskare än renraser.

Detta kan dock stämma OM man blandat 2 raser som inte har samma genetiskt rasbundna sjukdomar/deffekter och gäller då endast avel i första ledet, annars så är inte blandraser i allmänhet varken friskare eller sjukare än renrasiga med stamtavla.

Annars så har jag fått höra en hel del kommentarer om blandraser från mindre kunnigt folk, en del trevliga kommentarer och en del mindre trevliga.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-03-01 21:59 #2 av: [4paws]

instämmer med 1# dock tror jag på att blandraser är friskare eftersom risken för rassjukdomar minskar något. dock gäller det ju att man avlar på friska djur oavsett ras/raser

 

en annan sak ang blandras. 3 av mina valpar har blivit sålda till rika människor. jag pratar med en vän via msn om detta. om man nu har pengar att köpa en REN; FRISK OCH SUND RENRASIG HUND MED BRA STAMTAVLA, varför väljer man då en blandras? Bara en fundering jag haft+ lite OT

Anmäl
2011-03-01 22:22 #3 av: AnneN

#2 Risken för rasbundna sjukdomar minskar endast om man blandar raser som inte har samma genatiska sjukdomar, tar man tex och parar en labrador och en golden så minskar inte risken ett dugg för att de ska få problem med bla höfter eftersom båda raserna har det problemet. Parar man istället med en ras där det inte finns HD-problem så minskar risken i första ledet, men om man sedan avlar på den avkomman så ökar risken igen, iallafall om man parar med någon ras som har samma genetiska deffekter som någon av de första raserna.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-03-02 18:19 #4 av: Michaela-N

#1 Stämmer! Det har jag också hört.


Anmäl
2011-03-02 18:23 #5 av: [4paws]

3# oki då hänger jag med :)

Anmäl
2011-03-02 22:56 #6 av: hundegare111

#2

 

Jag tror inte att det har med pengar att göra när man köper hund. Oftast inte i alla fall.

Man väljer ofta (inte alltid dock) hund efter vad man vill ha den till, om jag skulle vilja ställa ut min hund eller komma upp i högre klasser i lydnad och kunna få titeln "Champion" på min hund, ja då är det klart att jag köper mig en renras med stamtavla, dels för att jag då har högre ambitioner med mitt innehavande av hund och hundsport i sig, och dels för att jag genom att äga renras kan kolla upp släkt och sjukdomar i flera led bak.

Men om man kanske inte har några direkt mål med sitt innehavande av hund, utan kanske bara vill ha en träningskompis, sällskap eller liknande och inte är intresserad av utställning och dylikt, så behöver man ju inte kolla enbart på renraser utan även på blandisar och kanske hitta någon där som passar en bättre =).

 

Nu menar jag inte att alla som bara vill ha en sällskapshund eller dylikt köper blandraser, utan mer att man väljer själv det som passar en, eller så kanske man rent av "faller för" en valp/unghund/vuxen och tar hand om den, men jag tror inte att det har med kostnaden av hund att göra.

 

Jag t.ex. har en blandrashane och en oreg. rottweiler.

De var inga planerade köp någon av dem. Blandrasen kom till oss under ett av mina lov när jag var 16år gammal, han var då nästan 6 månader och hade återkommit till uppfödaren som ringde oss och ville att vi skulle kolla. Och som ni alla säkert vet så ska man egentligen inte bara åka o "kolla" på valpar, vi vet nog alla hur det slutar ;-) Vilket det gjorde för oss, så han åkte med oss hem =). Impulsköp eller vad man ska säga, men han är verkligen ett av de bästa impulsköpen vi gjort =)

 

Min lilla rotta kom till mig av en slump. Jag hade börjat i en ny skola och en tjej i klassen fick ett par månader senare en kull med rottisbebisar, hon hade 2 kvar vid 9 veckors ålder och jag sa lite på skoj först att : Om du inte får sålt dem så kan jag gärna ta hand om en om du vill, och hon sa att vi väntar lite och ser. Dagen efter ringde hon mig och sa att jag fick komma och hämta min valp =). Vilket jag gjorde, glas som fasen! (hade pratat med mina föräldrar om det och det var okej). Och så kom hon till mig =).

 

Anledningen till att JAG skaffat mig blandras är för att jag gillar blandras lite mer för tillfället. Jag gillar väldigt många renraser, men har just nu inte rätta ambitionen att införskaffa mig min drömras som kräver en hel del. Därför väntar jag till några år till så att jag sedan kan börja om på ny kula med min drömras, som faktiskt såklart kommer att vara renras =).

Men blandraser har alltid en stor plats i mitt hjärta =)

Anmäl
2011-03-02 23:44 #7 av: Gerbilflicka

Har fått höra att vissa blandraser endast är oregistrerade renraser... Nu menar jag inte de som tycker att en renras är renrasig oavsett registrering, utan "raser" som t.ex...

Cockerpoo
Labradoodle
Bulloxer
Chion (en av många, många namn jag har hört för chihuahua/papillon)
Papipoo
Powder puff pom = min killes "ras" :)

Nej, bulldog x shih tzu säger jag bara... (=Bullshit! hehe)

Anmäl
2011-03-03 00:20 #8 av: Helenaaa

Min kusins hund är en blandis mellan chihuahua och papillon, ser ut som en chihuahua dock.Tungan ute

iallafall, folk tycker inte man ska förstöra en sådan fin ras, dock sa veterinären att hennes hund har starkare/kraftigare ben än renrasiga, och inte har så skört skelett, ^^ så det var trots allt bra...

det beror nog på vad man korsar. men jag tycker verkligen inte att man ska göra det för utseende Skrikandes

Anmäl
2011-03-03 00:28 #9 av: AnneN

Diskussioner om avel får gärna tas i egen tråd då det kan vara en intressant diskussion, men i denna handlar det om myter kring blandraser.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-03-03 20:28 #10 av: Forest

Haha vilka myter :)

Jag fick höra -  ÅH blandraser har jag bara hört bra om, snälla och bra hundar som passar bäst som sällskapshundar

svara: Det stämmer om man har mindre aktiva raser i hunden, snälla blir alla om man fostrar den rätt o är snäll mot sin hund.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-03-27 21:31 #11 av: OPS

Köper man en blandras så ska man ta reda på vad raserna anväds till precis som man gör om man ska köpa en renrasig hund annars kan det bli problem med att få hunden att trivas i den miljö som den kommer att bli hemma i.

 En jakthund är alltid svårare att ha lös och det ska man tänka på om man köper en stövarkorsning t.ex.

Anmäl
2011-03-28 15:58 #12 av: bluebaby

hej jag bryr mej int så mycket om stamtavlor o dylikt .. jag umgås ju med hunden inte med den . o jag väljer blandras pga av att jag alltid haft blandisar o så är dom kanske en aning billigare än renrasiga ...  jag har mina hundar enbart föe sällskap inge annat :) ha en bra dag

Anmäl
2011-03-28 16:44 #13 av: Michaela-N

#11 En jakthund är alltid svårare att ha lös och det ska man tänka på om man köper en stövarkorsning t.ex

 

Varför tror du det? För Fia gick det jättebra, hon var jätteofta lös.


Anmäl
2011-03-28 17:27 #14 av: Fridaaaa

#13 Det är faktiskt så, jakthundar är svårare att ha lösa eftersom dem är avlade att jaga och har superbra luktsinne. Så för dem är det naturligt att sticka efter viltdjur osv :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2011-03-28 18:42 #15 av: Gasoline

En blandras är väl som hundar är mest, den enda skillnaden med blandras och renras är väl att man inte i förväg kan säga vilka egenskaper och utseenden den kan tänkas ha på ett ca?

Anmäl
2011-03-28 18:45 #16 av: Fridaaaa

#15 Precis:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2011-05-31 21:54 #17 av: jesse741

Som blandras ägare så får man ju höra både det ena och andra.

Det roligaste var när en dam såg min Rusco och utbrast: Usch vad stor han é, såna raser är jag jätte rädd för. Dom har sånt dåligt rykte

Oj då svarade jag, inte visste jag att blandraser hade sånt dåligt rykte.

Tanten blev lite paff och gick vidare utan att säga mer.

Anmäl
2011-05-31 22:15 #18 av: Fridaaaa

#17 Kan ju inte ha varit en hundmänniska, jag menar, då är hon rädd för alla stora raser i så fall:P
Vad söt din vovve är!:D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2011-05-31 22:34 #19 av: jesse741

#18 Nä hon var nog absolut inte någon hundmänniska

 

Rusco hälsar och tackar  ;o)

Anmäl
2011-06-01 16:54 #20 av: Kalli

Får ofta höra blandras si eller blandras så eller jag gillar blandraser bättre därför..

Egentligen är det helt idiotiskt, det finns hundratals raser och hundratals möjliga blandingar. Det är helt omöjligt att generelisera på det sättet, blandraser är ingen ras som vissa verkar tycka utan massa olika raser.

Rent utseendemässigt kanske jag föredrar en viss individ av en viss blandning (inte ens samma blandningar ser ju likadana ut) framför en  renras men samtidigt föredrar jag en annan renras framför en annan individ av en annan blandning. Det är snudd på omöjligt att påstå att man utseendemässigt (eller något annat) gillar alla möjliga olika blandningar framför alla renrasiga hundar eller vice versa.

Det låter bara så dumt.

Anmäl
2011-06-01 19:23 #21 av: jesse741

 

Jag tycker det e kul, utmanande och lite charmigt att man inte riktigt vet hur hundarna kommer se ut som vuxna.

Jag har just nu två blandisar som inte alls ser ut så som jag gissade när jag fick dom som valpar, dom blev bättre.

Jag kommer säkerligen att köpa fler blandisar i framtiden. Jag har köpt blandisar som har .... ja vad ska man kalla det... likasinade hundar i sig.

Skulle aldrig köpa en hund som var blandning mellan schäfer och tax tex. Tycker inte man ska "blanda" hej vilt utan man får ha lite förstånd när det paras hundar.

Men det e ju bara min åsikt, finns många i detta ämne

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.