Annons:
Etiketttrix-träning-tävling
Läst 16398 ggr
Michaela-N
2012-03-11 18:10

Agility

Många känner till hundsporten agility. Men vad går den ut på? Och hur tränar man in hindren egentligen? Vilka får delta? I denna artikel tänkte jag gå in lite närmare på vad agility faktiskt är.

Vad är agility?

Agility är en bansport för hundar. Det gäller att få hunden i mål på så kortast tid och med så få fel som möjligt förbi hinder. Det är en rolig sport för både husse/matte och hunden. Det kan stärka själförtroendet och är en väldigt fysiskt krävande aktivering. Det är ett bra sätt att förbättra kontakten mellan hunden och ägaren och ha roligt tillsammans.

En kvinna vid namn Marie Hansson tog hundsporten till Sverige efter att hon sett den under en hunduställning i England 1985. Som officiell sport erkändes den 1 mars 1987. Den är alltså relativt ny i Sverige. Nu finns det bland annat Svenska Mästerskapen i Agility, kallat Agility-SM som äger rum varje år.

En krävande hinderbana

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan ta sig igenom banan.
Den består av minst 14 och högst 20 stycken hinder med allt från slalom och balansgång till hopp och tunnlar. Vilka hinder som är med beror på vilken klass man tävlar i. Mer om detta nedan.
Hunden är ofta mycket motiverad för denna typ av utmaningar vilket gör att det ställs stora krav på en genomarbetad grundlydnad för att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på ett korrekt sätt. Det är bra för både hunden och ägaren att armbågsröntga (ED)- och höftledsröntga (HD) hunden om man har planer på att köra lite hårdare, men det finns inga krav på detta för att få träna eller tävla agility.
Innan man börjar träna agility är det viktigt att motivera hunden ordentligt så att den blir positivt inställd till hindren.

Vem får delta?

Träna får vem som helst, men för att tävla officiellt med resultat som räknas av Svenska Brukshundsklubben (SBK) eller Svenska Kennelklubben (SKK), krävs det att du antingen innehar en renrasig hund registrerad i SKK eller, om du har en blandras eller ej registrerad hund, har en Tävlingslicens utfärdad av SKK. Läs mer om vad det är och hur du skaffar dig en Tävlingslicens här.

För att få tävla officiellt krävs även att din hund är mer än 18 månader gammal, och den får ha fyllt 18 månader senast dagen innan tävlingen startar. En ny regel 2012 är att även löptikar får delta. 
Det spelar ingen roll hur gammal du är, både unga och gamla tränar och tävlar agility idag.

Storlekar

För att det ska bli rättvist under tävlingar är klasserna indelade i tre olika storleksgrupper.

  • Small - för hundar med mankhöjd under 34,99 cm
  • Medium - för hundar med mankhöjd mellan 35 - 42,99 cm
  • Large - för hundar med mankhöjd över 42,99 cm

Är hunden mellan 43 och 44,99 cm får välja om hunden tävlar i large eller medium.

Klasser

I agility tävlar man i klasser. Det finns hoppklass och agilityklass.

  • Agilityklass I - III: Samtliga hinder ingår. I klass I är antalet kontaktfältshinder maximalt 3, i klass II samt klass III är antalet maximalt 4.
  • Hoppklass I - III: Alla hinder förutom balanshindren (gungan, balansbommen samt A-hindret)
  • Agility i lagklass: Antalet passager av kontaktfältshinder är 2-4. Svårighetsgrad enligt agilityklass II. Ett lag består av 3 - 4 hundar. En förare får starta med maximalt två hundar. Lagets resultat räknas på de tre bästa ekipagens resultat. Resultat från agility i lagklass räknas ej som merit till de individuella klasserna.
  • Hopplagklass: Hinder enligt hoppklass I - III. Svårighetsgrad enligt hoppklass II. Ett lag består av 3-4 hundar. En förare får starta med maximalt två hundar. Lagets resultat räknas på de tre bästa ekipagens resultat. Resultat från hopplagklass räknas ej som merit till de individuella klasserna.

Uppflyttning

Efter ett officiellt lopp med 0 fel bland de femton procent (15 %) bäst placerade (av det totala antalet startande), avrundat uppåt till närmaste heltal så får man en "pinne". För att bli uppflyttad till nästa klass krävs tre pinnar i en klass. Får hunden tre pinnar i klass III så blir den Svensk Agility- eller hoppchampion, SEAg(Hopp)Ch eller SEAgCh om den innehar registreringsbevis utfärdad av SKK. Är det en blandras eller kryptorchid hund kan den få titeln Agilitydiplom III (AgD III)

Hindertyper

HOPP - hunden hoppar över lösa bommar
LÅNGHOPP - hunden hoppar långt över hinder som "brädor"
DÄCK - hunden hoppar genom ett däck/ring som hänger i en ramTUNNEL - hunden springer igenom en tunnel, rak eller böjd
PLATTA TUNNELN - efter ingången är det en lång "säck" som hunden själv får "öppna" allt eftersom den springer
SLALOM - hunden springer slalom mellan 12 pinnar
A-HINDER - hunden klättrar uppför och nedför ett högt hinder, format som ett A
BALANSBOM - i princip tre breda plankor; hunden går uppför till halvannan meters höjd, balanserar några meter i höjden, och går nerför på andra sidan.
GUNGBRÄDA - hunden går upp på gungan, står kvar på mitten tills den slagit över, och går ner på andra sidan.

Det finns även kontaktfält som det kallas på samtliga balanshinder (A-hinder, gungbräda och balansbom). Dessa befinner sig i början och slutet av hindren och är markerade med färg. Hunden måste vidröra varje fält med minst en tass för att undvika fel.

Träna in hindren

Det finns många olika metoder att använda, personligen tycker jag att träning med klicker är det som fungerar allra mest effektivt. Här är några tips på hur man kan träna. Glöm inte att anpassa träningen efter hunden, ta mycket raster och pauser och träna inte med en hund som är under ett år för att undvika skador. En fördel är om du går kurser hos en professionell tränare innan du börjat träna själv, för att undvika misstag i träningen som tar längre tid att träna bort än tiden det tagit att träna in det. Glöm inte att lägga till ord för hindren, så att du i framtiden om du vill tävla kan "fjärra" hunden på hindren. Då kan du till exempel (för att spara tid) säga "Tunnel!" och hunden springer dit och in i tunneln av sig själv, utan att du behöver springa med.

HOPP/LÅNGHOPP - Sätt hunden framför hindret. Ställ dig sedan på andra sidan hindret, men väldigt nära. Ropa hundens namn med glad röst. Klicka precis i hoppet, inte innan eller efter. Belöna ordentligt med både kropp, röst och godis/leksak. Vid inlärning av långhopp, börja med en planka och öka successivt antalet.

DÄCK - En fördel är här om du har möjlighet att sätta plast runtom ringen, för att undvika att hunden hoppar emellan stativet och själva ringen. Har hunden en gång hittat en genväg kommer den säkerligen användas igen, även om du inte belönar detta. Bäst är att försöka tejpa plast runt, och träna som med HOPP, dvs. du sätter hunden framför, kallar på den och belönar/klickar under hoppet.
TUNNEL - Här är det bäst om ni är två. En som står på ena sidan, håller i hunden och ser till att den inte kan smita ut, medan en annan kallar glatt på hunden genom andra änden, och belönar när den kommer ut. I början är det en fördel om man använder en rak och kort tunnel, så att det inte är för långt avstånd och hunden inte blir rädd och stannar upp mitt i tunneln.

PLATTA TUNNELN - Liksom i vanliga tunneln är det här en fördel om ni är två. Börja först med att sätta hunden vid ingången, och se till att det är en som håller i hunden så att den inte springer ut igen. Öppna säcken så bra det går från andra sidan, kalla glatt och belöna rikligt när den kommer ur. Många hundar har svårigheter med det här hindret. Det kan därför ta lång tid innan det sitter. 
När hunden snabbt klarar sig igenom den platta tunneln kan man börja med att försiktigt släppa säcken precis innan hunden springer ut. Fortsätt tills även detta sitter som det ska. Släpp sedan säcken på hunden tidigare och tidigare, så att säcken tillslut släpps precis när hunden börjat springa. 

SLALOM - Själv har jag använt pekmetoden för detta hinder. Du leder helt enkelt hunden genom slalomet med hjälp av en hand med gott godis. Börja med få pinnar och öka successivt antalet. Andra metoder är t.ex slalombågar, bågar som sätts på pinnarna.

A-HINDER - Se till att hunden har mycket bra fart och tar sats. Hjälp hunden även gärna upp på hindret i början eftersom det är väldigt brant.

BALANSBOM - Det här är en av de lättaste hindren, led helt enkelt upp hunden med hjälp av din hand eller leksak och beröm när den gått av.

GUNGBRÄDA - Många hundar är rädda för ljudet och för när den går ner för gungbrädan Börja i små steg, med att först hålla hunden uppe på brädan utan att den går ner genom att hålla i den, och träna så att hunden inte känner någon rädsla för att gå upp och ner. Håll sedan i brädan och dra den försiktigt ner mot marken. Belöna hela tiden. Du kan sedan successivt öka farten, men fortfarande hålla i. Efter ett tags träning kan du försöka med att inte hålla i brädan alls men fortfarande stå bredvid. Reagerar hunden och blir rädd - backa ett steg.

KONTAKTFÄLT - Du kan lära in kontaktfälten genom att använda dig av en musmatta eller ett lock (target). Börja med att lägga locket/mattan framför dig, och belöna när hunden trampar på den med tassen. När targeten sitter ordentligt, lägg sedan mattan på kontaktfälten och kör hindret.

Tävla i agility

När man känner sig redo för att börja tävla finns det mycket man bör tänka på! Kolla gärna in artikeln på Blandrashundar om att tävla i agility!

Nya agilityregler 2012

1 Januari 2012 offentliggjordes nya regler i agility som SBK framställt. Här är de:

Löptikar

  • Löptikar får delta

Domare

  • Domare får döma och tävla på samma tävling
  • Assisterande domare införs

Tävlingsledare

  • Tävlingsledare får tjänstgöra och tävla på samma tävling

Storleksgrupper

  • Medium ändras från 35-43 cm till 35-45 cm, large kvarstår från 43 och uppåt, valfri grupp för hundar som är 43-45 cm

Uppklassningsregler

  • Frivillig uppflyttning införs
  • Kraven för uppflyttning mellan klass 2 och 3 skärps

Certifikat och championat

  • Agilitydiplom för alla hundar införs i klass 1 och 2
  • Cert och championat även till kryptorchida hundar
  • Cert och klass 3-diplom till oregistrerade hundar

Elektroniska kontaktfält

  • Elektroniska kontaktfält godkänns

Delbart däck

  • Delbart däck godkänns

Kombination

  • Kombinationen utgår som godkänt hinder

Bord

  • Bordet utgår som godkänt hinder

_Källor och bildkällor: www.hundfoto.com, www.brukshundklubben.se, skk.se
Löpsedelbild: www.hundfoto.com_

Annons:
Michaela-N
2012-03-12 16:38
#1

KLAAAAR! SkrattandeSkrattande

Maja2
2012-03-13 09:03
#2

Bra artikel! Även om jag inte håller med dig på alla punkter. Du skriver att hindren är kniviga att lära hunden, men det håller jag inte alls med om.  Skulle åxå säga att slalom är det svåraste för hunden att lära sig, iom att det är det minst naturliga momentet.  Kontaktfältet kan med fördel åxå läras in genom att bromsa in hunden och ge belöningen när den står på kontaktfältet.   På balansbommen, hävdar jag att man ska belöna medans den är uppe på bommen, plus på kontaktfältet.

Det blir härligt när agilityplanen tinar fram, då ska det köras! :)

Michaela-N
2012-03-16 15:54
#3

#2 Jag har formulerat om den meningen lite, med att det KAN vara svårt att lära in. Det är inte så för alla men jag vet många som haft problem med flera hinder.

Det mest onaturliga är inte alltid det svåraste att lära, det finns delade uppfattningar om vad som är svårast eftersom det är en värdering. Slalom kan ta längst tid men gungbrädan hävdar jag fortfarande är det svåraste av alla hinder eftersom det ofta förknippas med rädsla i början. Slalom är hunden sällan rädd för.

Man kan göra hur man vill när man tränar in hindren. Jag har skrivit upp sätten jag lärt mig på genom kursen jag gick. Det har jag sagt tydligt "Det finns många olika metoder att använda". Man får anpassa träningen och inlärningen efter vad som passar hunden och en själv bäst helt enkelt.

Jag hävdar att man inte ska belöna ovanpå bommen utan bara när hunden sprungit klart hindret, av den enkla anledningen att jag inte vill att hunden ska stanna mitt på brädan för att invänta godis, den ska springa igenom hindret och få belöningen efteråt. Jag säger inte att det du gör är fel, men jag hade aldrig tränat så. Ja, man ska belöna på kontaktfälten i början också.

Maja2
2012-03-16 16:01
#4

Jag håller nybörjarkurser i agility, och vet av erfarenhet att slalom är det som är svårast för många hundar att lära sig, just därför att det inte är naturligt för hunden. Vippbrädan, visst , många hundar är osäkra i början, men att balansera är mer naturligt, så är man bara noga med att hålla i brädan, och ta det lugnt, brukar det gå snabbt :) Det som är onaturligt för hunden, är det som är svårast att lära dem. Det finns däremot olika sätt att lära in tex slalom, så att det ska bli lättare för dem att förstå vad det är de ska göra.

Belöning ska komma JUST när hunden gör det man bett den, dvs, i det ögonblick den utför det man ber den. Att vänta tills den är klar, visst kan man göra det, själv lär jag ut att de ska belöna när de är uppe på bommen, uppe på A-hindret, uppe på bordet,    Naturligtvis fasar man ut detta när de förstått vad det går ut på.

Michaela-N
2012-03-16 16:06
#5

Nu tror jag vi pratar om olika saker. 
För att lära in slalom kan man använda flera metoder, och jag är övertygad om att det finns andra kanske lättare sätt att lära in det än att peka. Men jag har valt att beskriva träningen som jag själv gör.

Yes, men det gör den också. Jag tränade in hindret genom att leda hunden upp på bommen med en godisbit, och gav den när hunden var nere igen. Och det tror jag var ett av de lättaste hindren.

Är du utbildad agilityinstruktör?

Maja2
2012-03-16 16:13
#6

ahaa…. du leder hunden genom att hålla en godisbit framför… ja, så gör många. Själv brukar jag rekommendera att, visst kan man locka hunden, men det kan då bli så att hunden följer godiset utan att tänka på vad den gör. Lockar man upp hunden på bommen, gör den medveten om vad den pysslar med, belönar hela tiden medans den är uppe ….  (belöna behöver inte vara att mata med godis) och när hunden vidrör kontaktfältet.

Nej, jag har ingen formell utbildning, utan har gått agilitykurser med mina hundar på SBK, och är sedan 5 år tillbaka, utbildare inom Vuxenskolan, på den hundklubb jag är medlem i :)

Annons:
Luckysoul
2012-03-16 20:23
#7

jag har en fråga, ska hunden vara på vänster sida när man springer agility banan eller kvittar det vilken sida av mig den är på? =)

AnneN
2012-03-16 20:25
#8

#7 Jag har för mig att det kan variera en hel del beroende på banans uppbyggnad, ibalnd är det smidigare om den är på höger sida och ibland om den är på vänster sida.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Luckysoul
2012-03-16 20:27
#9

#8, okej så det är ingen regel på vilken sida den ska vara på, så man kan inte få fel och sånt för att den är på en viss sida? =)

Maja2
2012-03-16 20:29
#10

#7 Du ska i agility kunna ha hunden både på vänster och höger sida. Det handlar om att kunna läsa banan, och kunna handla sin hund på det sätt som tar minst tid :)

Luckysoul
2012-03-16 20:33
#11

#10 Jaha okej, tack =)

Upp till toppen
Annons: