Annons:
Etiketthundmat-godis
Läst 23073 ggr
AnneN
9/11/08, 6:37 PM

Hundens näringslära

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vet du vilka fetter, proteiner, mineraler och vitaminer, med mera behöver hunden för att må bra? Om inte så kanske du får reda på det i denna artikel.

En köttätare

Hunden är en carnivor = köttätare och detta är hundens matsmältningssystem uppbyggt för. I vilt tillstånd skulle den även fått i sig bär, frukt och grönsaker via bytesdjuren, men nu kan inte tamhunden välja sin egen föda och därför måste du som ägare ge den alla nödvändiga näringsämnen via hundmaten.

Kött

För att överleva behöver hunden energi, detta får den genom att äta föda bestående av proteiner, kolhydrater och fett. Mest energirikt av dessa är fett som i princip ger dubbelt så mycket kalorier. Alltså behöver hunden inte äta lika mycket av en fettrik råvara som av mat som är baserad på proteiner eller kolhydrater.

Det är ändå viktigt att hunden får rätt mängd energi. Får den för mycket blir den överviktig, får den för lite så blir den slö och mager. Hur ska du då kunna beräkna den rätta mängden? En förutsättning är att du vet hur mycket energi fodret innehåller vilket i sin tur beror på fodrets innehåll och fördelningen mellan de olika näringsämnena.

Fett

Hunden behöver fett. Den är betydligt bättre på att smälta fett än vi människor och tycker om både lukten och smaken av fett.

Därför används fett ofta för att höja smakligheten i fodret, även om dess huvudsakliga funktion är att ge energi och därmed är ett foder rikt på fett lämpligt till aktiva hundar. Men du får se upp så du inte överdriver fettmängden. Hunden kan lätt äta för mycket med flera komplikationer som följd. Fett behövs också för att hunden ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Liksom protein kan fett delas upp i essentiella och icke-essentiella syror. Även fettsyrorna kan hunden till viss del bilda på egen hand. Det gäller de flesta omättade fettsyror, men däremot har den behov av n-3 och n-6, vilket är en särskild form av fettsyror. Den enda typ av n-6 fettsyran som är nödvändig för hunden är linolsyra. Den stärker immunförsvaret, ökar fortplantningsförmågan, ger sund hud och päls och verkar inflammationshämmande.

Minst 2% av hundens dagliga energiintag bör komma från linolsyra som framför allt finns i vegetabiliska oljor. Dessutom brukar det förekomma i välbalanserade fabriksfoder. Ibland kan man dock behöva ge hunden GLA (gamma-linolensyra), en fettsyra som hunden vanligtvis själv bildar av linolsyran. Sjukdom, allergi eller mediciner kan dock hämma tillverkningen av GLA. GLA finns t.ex. i olja från nattljus och gurkört.

När det gäller n-3 fettsyra är de viktigaste typerna EPA och DHA (eikosapentasyra och dokosahexaensyra). N-3 fettsyran verkar inflammationshämmande och finns huvudsakligen i fiskprodukter som t.ex. fiskolja.

Proteiner

Proteiner är livsnödvändiga för hunden. De består av aminosyror som är kroppens byggstenar och används till att skapa ben, muskler, nervsystem och all annan levande vävnad.

Aminosyrorna finns i olika former. 20 av dem ingår i proteinerna och 10 av dem kan hunden själv bilda med hjälp av andra aminosyror. De kallas för icke-essentiella aminosyror eftersom de inte nödvändigtvis behöver komma från hundens foder. Det måste däremot de övriga 10 aminosyrorna göra. De är essentiella, det vill säga nödvändiga för att hunden ska överleva och de behöver dessutom ges både i rätt förhållande till varandra och i rätt mängd.

Ägg

Proteiner finns i nötkött, fläskkött, lammkött, viltkött, fågel, fisk, ägg, mjölk, sojabönor, baljväxter och majs. Generellt anses ägg vara den bästa proteinkällan, men hunden behöver olika typer av föda för att få den rätta sammansättningen av proteiner. Detta är inte minst viktigt att komma ihåg om du lagar egen mat till din hund.

Proteinerna kan även delas upp i vegetabiliska och animaliska. De animaliska har högre smältbarhet, vilket innebär att de är lättare för kroppen att ta upp. Förutom ägg har proteiner i kött och fisk hög smältbarhet. Proteiner finns även i senor och bindväv, men dessa har lägre smältbarhet och kan därför inte utnyttjas för att bygga upp vävnad.

Du kan utnyttja vissa aminosyror i foder för att förebygga sjukdomar och hjälpa kroppen att bygga upp vävnad.  Carnitin bildas av de essentiella aminosyrorna lysin och methionin och ökar cellernas förmåga att bränna fett. Därför tillsätts ofta L-carnitin till dietfoder och till foder för aktiva hundar. Det är också bra vid hjärtsjukdomar och ingår därför ibland i valpfoder till stora raser som löper risk att få hjärtproblem.

Aminosyran taurin ingår inte i proteiner utan finns i kroppens vävnad. Det brukar ändå tillsättas i foder eftersom även det är verksamt vid upptagningen av fett och har positiv inverkan på hjärtsjukdomar. Ofta ingår taurin i både valpfoder till stora raser och i seniorfoder.

En tredje aminosyra som används till specialfoder är arginin. Det är en essentiell aminosyra som inverkar vid utsöndring av kväve. Kväve uppstår när aminosyrorna bryts ned i kroppens vävnader och arginin hjälper till så att den processen fortlöper utan problem. Dessutom främjar arginin uppbyggnaden av protein, stimulerar celldelning och vävnadsutveckling samt stärker immunförsvaret. Därför är det bra att ge ett extra tillskott av arginin vid sjukdom, framför allt till hundar som lider av tumörsjukdomar.

Kolhydrater

Till skillnad från proteiner och fett behöver hunden egentligen inte kolhydrater. Glukos eller blodsocker som bildas med hjälp av kolhydrater kan hunden också bilda från protein och fett.

Men det här är ingen lönsam process. Då krävs nämligen extra energi och fodret måste därför innehålla mer råvaror med ett högre energiinnehåll. Detta gör fodret dyrare eftersom de proteinbaserade råvarorna är dyrare än de kolhydratrika ingredienserna. Såväl för hunden och dig som ägare, som för foderfabrikanten är det därför bättre med ett foder som innehåller kolhydrater.

PotatisarRisSallad

Kolhydrater kan delas in i socker, stärkelse och fibrer och finns i ris, potatis, pasta, spannmål, grönsaker och frukt. Socker är en god energikälla som lätt tas upp av tarmen och sedan snabbt förbränns, alternativt lagras i levern och musklerna i form av glykogen. Socker finns i olika varianter: sackaros (rå- eller rörsocker), glukos (druvsocker), laktos (mjölksocker) och fruktos (fruktsocker). Valpar kan lätt ta upp laktos eftersom de har enzym som bryter ned laktos. Däremot saknar vuxna den förmågan och blir därför lätt laktosintoleranta med diarré som följd.

Hunden är av naturen inte intresserad av socker, men kan lätt vänja sig vid den söta smaken och bli kräsen.

Majs

En långsammare energikälla än socker är stärkelse. Rå stärkelse är svårt för hunden att smälta och kan ge diarré, men genom att koka eller baka råvaran ger det god energi. Stärkelse finns i vegetabiliska produkter och i fabriksfoder utgörs det av korn, majs, ris eller vete. För en hund med Diabetes är korn och majs att föredra eftersom det ger lågt blodsocker och låg insulinhalt i blodet. Även den överviktiga hunden kan få foder med korn eller majs, vilket håller den mätt en längre tid medan ris och vete brukar rekommenderas till hundar med diarré.

Fibrer tillhör också kolhydraterna men till skillnad från socker och stärkelse kan hunden inte smälta detta och fibrer har därför inget näringsmässigt värde. Däremot fyller det magen och ger god mättnadskänsla. Forskning visar att fibrer, i lagom mängd, håller igång magen och minskar risken för såväl förstoppning som diarré.

Vatten

Vatten måste nämnas bland de näringsämnen som hunden behöver för att må bra.

Vatten är avgörande för att hunden ska kunna leva och den bör alltid ha tillgång till friskt vatten. Inte minst viktigt är detta om hunden kräks, har diarré eller om det är varmt, då hunden förlorar vätska så väl genom sin urin och sin avföring som sin utandningsluft.

Särskilt den unga hunden behöver dricka mycket. Den är mer aktiv och dess njurar är ännu inte så utvecklade att den kan koncentrera urinen i lika hög grad som en vuxen hund.

Torrfoder innehåller ca 7-8% vatten. Som en tumregel bör hundar på torrfoderdiet dricka minst 2-3 gånger fodrets vikt. För varje 100g torrfoder ska hunden alltså dricka 2-3 dl vatten. Våtfoder innehåller upp till 85% vatten. Hundar som äter hemlagat foder och våtfoder dricker därför mindre.

Mineraler

Mineraler är livsviktiga för hunden. De finns bland annat i frukt och grönt och behövs inte bara för att bygga upp kroppen utan också för att den ska kunna ta upp andra mineraler. Hunden måste få tillräckligt med mineraler via fodret och i lagom mängd i förhållande till varandra. Obalans är farligare än mineralbrist.

Kalcium är den vanligaste mineralen i hundens kropp. Den bygger upp skelett och tänder, men behövs även till muskler och nerver. Kalcium som finns i bl.a. räkor och gröna bladgrönsaker, arbetar tillsammans med fosfor och magnesium och även vitaminerna A, B12, C och D.

Det är framför allt viktigt att balansen mellan kalcium och fosfor bibehålls. För att hunden ska växa i lagom takt och att organen ska fungera utan problem. För unghunden, den dräktiga och digivande tiken är det extra viktigt att kalciummängden i fodret är tillräcklig. Samtidigt är det inte bra om hunden får för mycket kalcium eftersom det dels motverkar upptaget av zink och dels kan leda till att hunden får tillväxtproblem.

Äggula

Fosfor, som finns i äggula, är viktigt för uppbyggnaden av muskler och ingår i många av kroppens viktigaste funktioner, t.ex. vid överföringen av energi mellan cellerna. Det aktiverar också B-vitaminerna i kroppen så att de kan verka optimalt. Överskott av fosfor är inte bra eftersom, när det utsöndras med urinen, för med sig en lika stor mängd kalcium som då urkalkar skelettet.

Magnesium är både en mineral och en antioxidant, vilket innebär att den skyddar kroppen mot påverkan utifrån och håller cellerna friska. Den finns i fullkornssäd och inverkar positivt på hjärtat, immunförsvaret och nervsystemet. Aktiva hundar mår bra av ett magnesiumtillskott.

Natriumklorid (salt), behövs för att muskler och nerver ska fungera friktionsfritt. Det påverkar också hundens törst och har betydelse för energiomsättningen, upptaget av kalcium och vattenlösliga vitaminer. Eftersom hunden i princip inte svettas så förlorar den inte lika mycket salt som människan och det är bara när den kräks eller har diarré som ett salttillskott behövs.

Koppar är ett spårämne som inverkar positivt när blod och skelettdelar bildas, men det främjar även hormon- och proteinomsättningen och bildandet av elastin som gör huden elastisk. Överskottet av koppar lagras i levern och i alltför stora doser kan det störa leverns arbete.

Ytterligare ett spårämne är selen, som även är en antioxidant. Selen arbetar tillsammans med vitamin E och har betydelse för immunförsvaret och minskar risken för cancer. Eftersom det kan inverka på kroppens åldringsprocess förekommer selen ofta i seniorfoder.

Spårämnet zink bidrar till mycket i kroppen, t.ex. till god kvalitet i hud och päls, att hudskador läker bättre och stimulerad fortplantningsförmåga.

Vitaminer

Hunden behöver 13 olika vitaminer som hjälper den att hålla sig frisk. De finns i grönsaker, frukt med mera och kan vara fettlösliga eller vattenlösliga. Till fettlösliga räknas vitamin A, D, E och K och bland de vattenlösliga kan nämnas vitamin B och C.

Några av vitaminerna är även antioxidanter, t.ex. vitamin A. Den stärker immunförsvaret och bidrar till god syn, hörsel, hud och päls och friska slemhinnor. A-vitamin finns i animaliska produkter i form av retinol och i vegetabiliskt foder som karotenoider, där betakaroten är den vanligaste sorten. Morötter innehåller t.ex. mycket betakaroten, vilket aldrig leder till att hunden får för mycket A-vitamin eftersom kroppen bara tar upp så mycket som den behöver. Däremot ska du vara försiktig med att ge hunden allt för mycket lever, vilket är rikt på retinol och därför kan ge A-vitaminförgiftning. Även D-vitamin kan vara giftigt vid överdosering, men är viktigt för att hunden ska kunna ta upp kalcium och har därigenom betydelse för skelettet, tänder, muskler och nerver. Till skillnad från människan kan hunden inte bilda D-vitamin genom att vistas i solen utan det måste tillföras genom fodret, t.ex. via fisk och ägg.

Ytterligare en antioxidant är E-vitamin, vilket vegetabiliska oljor är rikt på.  Den finns i flera olika former, så kallade tokoferoler. Vitamin E skyddar cellerna i kroppen, stärker immunförsvaret, och bildandet av hormoner samt understödjer bindvävnadens elasticitet och styrka. Det hjälper även vitamin A att verka i kroppen.

Vitamin E kan även förbättra fodrets hållbarhet då det motverkar att fettsyrorna i fodret härsknar och förekommer ofta som tillsatts under namnen E307, E308 och E309.

Den sista fettlösliga vitaminen är K, som stimulerar koaguleringen. Lider hunden av brist på K-vitamin kan den drabbas av blödningar. Hunden kan inte bilda tillräckligt med K-vitamin utan behöver ett tillskott. Förutom i gröna växter finns även en syntetisk framställd variant av K-vitamin som är vattenlöslig. Man behöver inte vara rädd för överdosering eftersom överflödet utsöndras med gallan.

Vete

Vitamin B finns i flera varianter och finns därför i olika råvaror. Kött, fisk och vete är dock säkra kort. Alla B-vitaminvarianterna verkar som hjälpmedel t.ex. vid omsättningen av kolhydrater, fett och proteiner. Även i detta fall behövs ett B-vitamintillskott via fodret och eventuellt överskott följer med urinen ut.

En särskild typ av B-vitamin är biotin, som kan bidra till att hunden får bättre hud och päls. Dessutom inverkar biotin positivt på nervsystemet. Biotin finns som kosttillskott, men förekommer även naturligt i bryggerijäst och äggula.

En annan variant av B-vitamin är riboflavin, B2. Det används som en tillsatts i foder under namnet E101.

Ärtor

Det andra vattenlösliga vitaminet är C, askorbinsyra.  Även det är en antioxidant och verkar vid många av kroppens reaktioner. Hunden kan bilda en del av C-vitaminet själv, men den mår inte heller dåligt av ett tillskott då överflödet följer med urinen ut ur kroppen. C-vitamin förekommer också som tillsatts i foder under namnet E300, då det förlänger hållbarheten. Annars hittar du det i persilja, ärtor och gul paprika.

Källa: Hundliv nr2/2008

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
spikes
9/11/08, 7:31 PM
#1

jätte bra och informativ artikel anne;-)

AnneN
9/11/08, 7:36 PM
#2

Tack =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
9/11/08, 8:13 PM
#3

Hittade även denna lista över hundens näringsbehov

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Mischa
9/11/08, 9:19 PM
#4

Fast vänta nu lite, hunden är inte en ren carnivor likt katten.

(det är rätt omtvistat om vilken kategori hund och varg tillhör carnivora eller omnivora)

≧◔◡◔≦

AnneN
9/11/08, 9:27 PM
#5

#4 vad betyder omnivora?  Enligt den källa jag använt så är hunden carnivor

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Mischa
9/11/08, 11:31 PM
#6

#4

omnivor =  allätare ex. björn, råtta, gris, människa

carnivor = köttätare ex. katt, orm, haj

herbivor = grovfoderätare/växtätare även populärt kallad vegetarian ex. häst, elefant, ko

sen finns även mindre grupper som fructovora, insectivora som är vad det låter som.

Men som sagt är det omtvistat vad man kallar det iom att dom flesta omnivora arter är mer eller mindre inriktade på antingen det ena eller andra eftersom matsmältningssystemen för dom olika inriktningarna är olika.

≧◔◡◔≦

Annons:
Elega
10/15/08, 1:08 AM
#7

Eftersom det finns vegetariskt hundfoder ute på marknaden så borde ju detta foder inte blivit godkänt om det på något sätt är farligt för hunden.

Och en kompis till mig har en hund som är vegetarian och den tävlar hon Agility med och han mår hur bra som helst.

Så jag håller fast vid det jag alltid har sagt, hundar tillhör omnivora.

AnneN
1/30/09, 7:57 PM
#8

Puttar upp denna artikel med tanke på allt foderprat som varit senaste tiden =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
1/30/09, 8:10 PM
#9

det är ju så också att vargen äter rötter och diverse växter bär i de vildaFlört

Nicciz
1/31/09, 12:04 AM
#10

Ja och katter äter gräs..

Så man får nog fortsätta tvista ett tag till Flört

spikes
1/31/09, 9:22 AM
#11

10,ja det gör ju hundar med, men det är nog mest för att rensa och spy upp sånt som inte ska finnas i tarmen tror jag…hade en omplacering som gjorde så och varje gång han tuggade i sig gräs så spydde han i börjanFlört,fast katter kanske äter det för en annan orsak…

AnneN
1/31/09, 10:52 PM
#12

#11 Jag har för mig att katter äter gräs för att det hjälper matsmältningen, om det kan ha liknande effekt för hundar vet jag inte

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
1/31/09, 11:08 PM
#13

12,nej det vet inte jag heller…men jag vet att hundar gör det för att rensa och spy upp eventuellt hårbollar och annat som behöver upp

Annons:
fridaas
8/10/10, 1:29 AM
#14

Är det okej om jag länkar till den här artikeln på min blogg? Håller just nu på att skriva om foderdjungeln och om varför jag föredrar färskfoder före torrfoder.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

AnneN
8/10/10, 1:32 AM
#15

#14 Ja självklart är det okej att du länkar till artikeln Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

fridaas
8/10/10, 1:33 AM
#16

#15 Tänkte att det var bäst att fråga först Tungan ute

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

AnneN
8/10/10, 1:35 AM
#17

#16 att länka till artiklar, inlägg, mm är alltid okej (iallafall för mig), hoppas det är okej att jag lägger in länk till din blogg i sajtens länksamling också Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

fridaas
8/10/10, 1:43 AM
#18

Javisst det är bara att skriva in Glad

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

spikes
10/27/10, 4:16 PM
#19

Puttar här medGlad

Divagumman
1/17/11, 11:33 PM
#20

Mycket intressant och lärorikt - men hur är det med hunden som "scavenger" (avfallsätare)? Forskare anser ju att hunden sedan tusentals år letat mat bland människans avskräde. Hur går det ihop med att hunden inte ska ha varierad mat t.ex?

Annons:
AnneN
1/17/11, 11:39 PM
#21

#20 Om man barfar så brukar de flesta variera hundens mat så den får olika typer av kött, mm vilket är bra för dels så vänjer sig deras magar vid varierad kost och dels så kan det vara enklare att se till att hunden får i sig allt den behöver.

Men däremot att variera mellan olika torrfoder tror jag kan vara sämre då näringsinnehållet i fodren kan variera ganska mycket och det kan finnas risk att hunden får i sig för mycket eller för lite av något ämne.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Forest]
1/18/11, 12:10 AM
#22

Himmla bra artikel :)

[Forest]
1/18/11, 12:10 AM
#23

Himmla bra artikel :)

Upp till toppen
Annons: