Annons:
Etikettövrigt
Läst 11306 ggr
Faxlin
2008-12-04 23:54

Hund- och kattbett

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad kan man göra själv? Om du blir hund eller kattbiten finns det en del man bör tänka på faktiskt. Lite om vad tänkte jag berätta här.

Viktigt att tvätta såret


Om man har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat.

Rent rinnande vatten. Rent rinnande vatten.

Innan man börjar är det bra att tvätta händerna. Skölj rent det ytliga såret under vanligt kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål. Skydda gärna såret med ett plåster, men låt det lufttorka först. När rispan börjar få en skorpa och det ser rent ut behöver man inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst. Vanlig tvål. De olika i flaska är bäst.

Kontakta vården om såret är djupt eller infekterat


Om man har fått ett djupare bett där tänderna trängt igenom huden bör man kontakta vårdcentralen eftersom det lätt blir infektion i såret. Om man har fått djupa bett på händerna är det särskilt viktigt att kontakta vården med en gång. Ett infekterat sår blir svullet och ömt, och huden runt omkring såret blir röd. Feber är också ett tecken på infektion.

Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara. Ett sår kan lätt börja bli infekterat och börja vara.

Kontrollera stelkrampsskyddet


Om man blir biten av en hund eller katt och inte har, eller är osäker på om man har, stelkrampsskydd bör man också kontakta vården. De flesta människor som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade som barn. Detta skydd gäller upp till 40-årsåldern, men därefter kan man behöva förnya sin Vaccination.

Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten. Stelkrampsspruta är bra att ha om man riskerar att bli biten.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
AnneN
2008-12-05 00:03
#1

Tack för att du ville dela med dig av denna artikel Faxlin Glad

Det har ju hänt otaliga gånger att jag blivit klöst eller biten av både hundar, katter och andra djur, både privat men framför allt under det år som jag jobbade på djurklinik. Dock inte helt oväntat då man hanterar djur som är både rädda och har ont.

Förutom att skölja med kallt vatten så brukar jag även rengöra såren med väteperoxid 3%.

Jag har även fått stelkrampssprutan för bara några få år sedan (förutom den man fick i skolan) pga att jag efter att hamnat mitt i ett kattslagsmål fick uppsöka akuten då jag var totalt sönderklöst. Som tur var så var inget sår så pass djupt att det behövde sys iaf.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Faxlin
2008-12-05 00:37
#2

Jag tog inte ens min stelkramp i skolan. Så jag vet att jag inte har något skydd där. Men är man spruträdd så är man :-)

Klart jag delar med mig av mina artiklar när jag har någon du vill ha :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

TinaH
2008-12-05 09:04
#3

Tack för en underbar och väl informerad artikel!

Satt och små skrattade lite, inte åt artikeln, för den är informatibel, men min gubbe blev biten av Tyson i lördags, när dem busade, och katt-f*n, som han heter nu för tiden, klöste han dagen innan… Oskyldig
Gubben ha sjåpat sig hela veckan, åt ett litet litet litet bett…och ett litet, litet rivmärke..Karlar!

Men vad är det man säger "arga katter får rivet skinn!".Glad

Sprutor, ska man hålla sig undan, dem är och förblir - hemska!

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Faxlin
2008-12-05 11:35
#4

Roligt att du tyckte om artikeln Tina. Alltid skoj när det man gör uppskattas.

Ja det där med arga katter får rivet skinn. Det stämmer nog. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

HannaM
2008-12-05 16:52
#5

Stelkrampsskyddet ska räcka tills man är ca 40 men dom fyller gärna på om du blivit biten eller skadat dig på något smutsigt. För säkerhets skull antar jag? Jag fick påfyllning när jag var 20.

AnneN
2008-12-05 17:02
#6

"Vaccination

Sjukdomen kan förebyggas enkelt och effektivt genom Vaccination. Sådan ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Alla bör vara vaccinerade mot stelkramp. Om det gått mer än tio år efter grundvaccination rekommenderas en fjärde injektion och därefter en påfyllnadsdos vart 20:e år.

Om du inte är vaccinerad mot stelkramp kan Vaccination i samband med skada inte förhindra stelkramp. I dessa fall måste immunglobulin mot stelkramp ges omgående för att förhindra att du blir sjuk."

Källa: http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=3289

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
rulda
2008-12-06 22:48
#7

Jättebra artikel.
Önskar att man inte vore så lat bara. Vet inte hur många gånger jag har blivit riven och biten. Men man är lite för lat för att åka in till sjukan varje gång.
"eh det hände ju inget förra gången" tänker man…
(jag bodde med en jätteilsken katt från att jag vara fyra till att jag var 20, tror jag blev imun till slut)

Men min mammas svärmor fick ett riktigt rivsår för något år sedan och hon fick en ny stelkrampspruta (och en rädsla för katten på köpet)

Upp till toppen
Annons: