Annons:
Etikettveterinär-sjukdomar-hälsa
Läst 12130 ggr
AnneN
2/27/09, 11:27 PM

Rabies

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om vi tar med hunden utomlands eller importerar en hund från utlandet så ska den alltid vara vaccinerad mot rabies. Men vet du vad rabies är för något egentligen?

Rabies (eller Vattuskräck) är en virussjukdom hos varmblodiga djur, som till exempel hund, räv eller blodsugande fladdermöss.

Smittan sprids genom bett av eller kontakt med pälsen på smittat djur. Rabies kan även överföras till människor, vanligen genom hundbett eller sår-kontakt av päls. Virusangrepp på hjärnan ger bland annat mentala störningar, ibland raserianfall. Det tillstöter kramper och förlamningar, med svårigheter att svälja ("vattuskräck", hydrofobi). Inkubationstiden är ofta flera månader.

Patienten dör när de regioner i hjärnan som reglerar andningen drabbas. Det finns idag ett effektivt vaccin utvecklat mot rabies, vilket ges i förbyggande syfte till utsatta yrkesgrupper. Om vaccinet ges tidigt till infekterade individer kan sjukdomsförloppet stoppas.

Rabies kan orsakas av flera olika så kallade neurotropa virus, varav de flesta tillhör familjen rhabdoviridae. Sjukdomsförloppet börjar med att virus, som ofta överförts via bett, infekterar och förökar sig i människokroppens vävnader. Viruset når till slut fram till det centrala nervsystemet via perifera motoriska nerver, vilket ger upphov till encefalit - hjärninflammation - samt de traditionella neurologiska symtomen som är associerade till sjukdomen.

Vid primalakulär rabies angriper viruset direkt efter smittan det centrala nervsystemet, vilket gör att personens prestationsförmåga ökar genom att personens nervsystem skickar ut flera nervimpulser än vanligt till kroppsdelarna. Personen får också en ökad hårväxt, detta tror man ledde till myten om varulvar. 

Utbredning

Rabiesfria områden i januari 2006: Norge, Sverige, Finland, Island, Tyskland, Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland, Singapore, Fiji, Guam, Hawaii, Japan och Taiwan

Uppskattningsvis 55 000 människor dör varje år i världen till följd av rabies, ungefär 31 000 av dessa i Asien och 24 000 i Afrika. Hundar är det vanligaste värddjuret för rabiesviruset i Asien och delar av Afrika och Amerika. En ökning av sjukdomsfallen har noterats i Östasien efter att det blivit populärt att ha husdjur. Kina införde år 2006 "hundbegränsning" för att förmå folk att ha maximalt en hund, för att komma till rätta med rabiesproblem. Indien rapporteras ha den högsta frekvensen av mänsklig rabies i världen, främst på grund av det stora antalet hemlösa hundar.

Rabies är sällsynt i USA. Bland de smittbärande djur som finns är tvättbjörnar, skunkar och fladdermöss vanliga.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rabies

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
Angelclaw
2/28/09, 2:44 AM
#1

Vilken bra artikel! Jag hade faktiskt ingen riktigt koll på vad det är! Men nu vet jag Glad

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

AnneN
2/28/09, 2:46 AM
#2

#1 haha jag hade väldigt taskig koll på det själv också innan jag hittade denna information… Om någon säger rabies så ser jag oftast Cujo framför mig.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Angelclaw
2/28/09, 2:58 AM
#3

#2 precis min bild med !

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

AnneN
11/8/10, 12:19 AM
#4

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen
Annons: