Annons:
Etiketttrix-träning-tävling
Läst 17726 ggr
L8sson
2009-02-15 01:30

Weight pull

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Weightpull är en liten hundsport med gamla anor. Det är en prestationssport som ställer krav på både hund och förare. I Sverige anordnas tävlingar av Den Svenska Weightpullklubben, SWBA, som har nära 200 medlemmar. Alla raser och blandraser får vara med och träna och tävla.

Vad är weightpull?

Weightpull förkortas WP och är en ganska ny sport i Sverige. WP kommer ursprungligen från USA och redan på 1800-talet slog guldgrävarna i Alaska vad om vem som hade den starkaste draghunden. I några av sina böcker berättar den dåtida författaren Jack London om detta.

Dagens Weightpull i Sverige skiljer sig mycket från den i USA idag. Här i Sverige är Weightpull hårt reglerat och man tillåter inte att hundar hetsas med bollar t ex. Reglerna skyddar hundarna så att de inte kan tvingas till att dra, utan genomför uppgiften på ett lugnt och metodiskt vis. WP går ut på att hunden ska dra en vagn lastad med vikter 4,8 meter på kommando. Momentet i sig är simpelt, men träningen är desto mer komplicerad och tidskrävande. Det är ett styrkeprov både vad gäller muskulär och mental styrka och för att få en framgångsrik weightpullhund måste man ingjuta ett självförtroende av stål i den. Alla hundar får och kan vara med. På en tävling kan man få se allt från Kinesisk Nakenhund till Grand Danois.

Tävling

Weightpull En typisk tävlingsdag börjar man med att väga in hunden för att se vilken viktklass man ska tävla i. Vikten antecknas och föraren får fylla i ett avtal där man med sin underskrift intygar att man ska uppföra sig sportsligt både mot andra och sin egen hund, att hunden är frisk och att man inte använder sig av doping. Dopingbrott straffas med avstängning på livstid. Efter invägningen går man vidare till veterinärbesiktningen. Veterinären lyssnar på hjärta och lungor, undersöker tassar och mun och känner igenom hela hunden. Sist görs ett böjprov för att upptäcka eventuella dolda hältor. Ingen hund som på något sätt mår dåligt ska behöva vara med och veterinären äger därför rättigheten att neka en hund att starta. Veterinären är med under hela tävlingen och övervakar dragen och kan när som helst begära att få kontrollera en hund igen och även avbryta hundens medverkan om skada skulle uppstå. Detta har hittills aldrig hänt.

Medan man väntar på sin tur att dra uppehåller man sig tillsammans med sina medtävlande i Holding Area, HA. En funktionär, pitbossen, ropar upp ekipagen så att alla drar på rätt vikt och i rätt turordning. Man får själv välja vilka vikter man vill dra på och det är förenat med mycket taktik när man väljer sina drag i förhållande till vad ens hund klarar av och vad motståndarna drar. Hundar som gör utfall mot andra hundar i HA utesluts ur tävlingen vid andra förseelsen.

När man blir uppropad går man med hunden fram och ställer sig framför vagnen. Hunden kopplas på och föraren tar ögonkontakt med domaren som står vid sidan av banan. På domarens anvisning förflyttar sig föraren till andra sidan mållinjen. Hunden måste stå, sitta eller ligga kvar tills föraren ger kommando och då startar klockan. Hunden har 60 sekunder på sig att dra vagnen de 4,8 meterna. När vagnen passerar mållinjen säger domaren "pull" och då får man lov att ta i hunden och klappa om den. Man får inte ha godis eller leksaker varken på banan eller i HA. Vatten serveras i HA av funktionär och man tar med sin egen skål. En vinnare i varje viktklass utses och vinner gör den hund som slutfört det tyngsta draget i förhållande till sin egen vikt. På så vis är det rättvist och den hund som väger minst i sin viktklass har samma förutsättningar som de andra. Den Svenska Weightpullklubben arrangerar ungefär sex tävlingar om året runt om i Sverige.

Träning och utrustning

Weightpull SWBA har många lokalklubbar dit man kan vända sig om man vill börja träna och träffa likasinnade. För att kunna börja träna behöver hunden ha en speciell weightpullsele som är specialsydd efter den specifika hunden. Det är viktigt att selen passar, annars kan hunden skada sig. Det är inte lämpligt att Träna drag med för unga hundar. För att få tävla ska hunden ha fyllt 18 månader, men man bör inte börja med ansträngande tyngder förrän hunden är färdigväxt.

Weightpullträning är allsidig träning. Hunden måste vara lydig och motiverad att samarbeta med sin förare. Den ska kunna lyssna och vara intresserad av sin förare trots att det är andra hundar nära. Hunden ska tycka att träningen är rolig hela tiden, det hänger ihop med självförtroendet som är helt avgörande för om hunden blir en WP-stjärna eller inte. Den övriga träningen är den fysiska. Man måste träna både kondition och styrka. Cykling, simning och att springa i skogen är bra sätt att öka syretillförseln till musklerna och att öva balans och koordination. Det sistnämnda stärker de många små musklerna i kroppen och förebygger skador.

För att öka muskelmassan och få ut mer av en vanlig koppelpromenad kan man låta hunden dra kättingar efter sig. Även låga vikter ger resultat och hunden ska inte behöva ta i för mycket. Ibland låter man hunden dra tyngre kättingar men då bara en meter eller två. Den typen av träning ger explosiva muskler som kan få en tung vagn i rullning. När man tränar explosivitet måste man vara uppmärksam på hunden. Den måste alltid lyckas eftersom både självförtroendet och förtroendet för föraren sjunker kraftigt varje gång föraren begär för mycket av sin hund. Målet för den här träningen ska alltid vara en fokuserad, förväntansfull och glad hund som utan tvekan drar på första kommandot.

Uppvärmning, nedvarvning och stretching

När man tränar själva tävlingsmomentet med vagn är det om möjligt ännu viktigare att hunden går därifrån med nya positiva minnesbilder. Att träna weightpull kräver självinsikt, tålamod och vilja av föraren. En stor och mycket viktig del av den fysiska träningen är uppvärmning, nedvarvning och stretching. Dessa tre är heliga ord för en weightpullhund. De förebygger många skador och stelhet och möjliggör en lång WP-karriär. Träna sunt: inte för mycket eller för hårt, och smart: kräv aldrig för mycket av hunden. Kom ihåg att oavsett om man vinner eller förlorar så är hunden ens bästa vän.

Litteraturtips:

Fysträning för hund Holmgren, Rosén, Söderström Lundberg Hundmassage & stretching: låt tassarna vila Anna Holmgren

Länkar:

Den Svenska Weightpullklubben, SWBA: www.swba.net
Weightpullforum: www.swba.net/forums/index.php

Artikeln är skriven av Niki Vasiliadis från sidan http://www.activedog.se/Reportage/weightpull.aspx

Annons:
pippa__
2009-02-15 01:39
#1

Mkt bra! Ska börja träna så smått sen när vi har fått veta att lillan är hel och fin i leder och höfter =)

L8sson
2009-02-15 01:56
#2

#1 skoj! Jag tränar med min jrt och vi ska börja tävla så småning om =)

AnneN
2009-02-15 15:00
#3

Tack för att du fixade en så bra artikel L8sson Glad

Jag skulle vilja prova wp med Velvet men då jag inte har körkort så har jag lite svårt att ta mig till träningarna i grannkommunen (Boden).

Någon Lulebo som vill samåka?Skrattande

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

L8sson
2009-02-15 17:28
#4

jo det e problem med oss också, men vi kör på hemmaplan istället själva. vi har en kompis också som håller på med wp. vi tränar mycket tillsammans.

VI hoppas att kunna tävla i framtiden =)

Johanna
2009-02-15 20:42
#5

jag ska börja m Roxie tänkte jag…. måste bara röntga henne först..

jag hoppas hon är hel, för det vore jättekul o böja träna… o vem vet, kanske tävla :)

sannaelin
2009-02-27 22:20
#6

Skulle så gärna vilja träna jag med! menhar för långt till närmsta klubbRynkar på näsan bor i köping, enköping eller örebro är närmast ..

Annons:
pippa__
2009-02-28 00:05
#7

Du får börja träna själv hemma. Jag har inte heller ngt inom rimligt avstånd så jag får göra samma sak. =)

Bella-R
2009-04-29 16:32
#8

Tycker att det ser ganska extremt ut. :/

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

spikes
2009-04-29 16:45
#9

8,varför då?Förvånad

AnneN
2009-04-29 16:54
#10

#8 vikterna anpassas helt och hållet efter individen

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Mischa
2009-04-29 23:32
#11

Jag kan inte förstå att sporten är så misstolkad bland vissa människor och har till och med kallats djurplågeri.

När en husky drar är det inget plågeri, men när en hund av annan ras drar då är det så (?)

≧◔◡◔≦

spikes
2009-04-30 09:31
#12

11,det är väl för att folk inte tror att andra raser ska eller kan dra,men det kan ju alla raser….hade en stor collie som drog också visserligen inte sånt, men en pulka med en son i,och folk tittade långt då med,just pgr av att han var en collieFlört

Skruttan-1
2009-04-30 11:01
#13

Jag tycker det e tufft och även att hundar som tränar detta måste ju gilla det eller hur, testa kan man alltid göra ett per gg så ser man ju om hunden trivs med denna sport :) oavsett ras på hund så gillar vissa detta.

Annons:
Skruttan-1
2009-04-30 11:08
#14

Glömde ju säga att det var mycket bra skrivet o bra bilder i artikeln :)

AnneN
2009-07-14 20:35
#15

Om allt går enligt planerna så ska jag och en till från iFokus åka till Boden på söndag och prova på WP med våra hundar Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Tixy
2009-07-15 20:36
#16

Väldigt bra artikel! :)
Dock tror jag inte att det skulle passa Idelma riktigt. Får se om vi kanske testar någon gång iaf.

#15 Du får meddela sen hur det gick! Och lycka till, föresten. :)

AnneN
2009-07-15 20:39
#17

#15 självklart ska jag meddela hur det gått, får se om jag lyckas komma ihåg att ta bilder Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2010-06-08 17:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Får skämmas en del nu, har just upptäckt att jag helt glömde lagga upp bilderna i denna tråd, så här kommer några Skrattande

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2010-06-08 17:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2010-06-08 17:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
AnneN
2010-06-08 17:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[arlington]
2011-09-05 10:51
#22

WP verkar jättekul! Jag tänkte testa själv, och se om hunden gillar det. Måste man köpa en speciell WP-sele direkt eller går det bra med en vanlig dragsele att testa med så man vet att hon gillar det först? Kan man fästa en lina från selen till en lätt kedja på marken, kanske på max ett-två kilo?
Har tänkt röntga henne innan förstås, är det helkroppsröntgen man ska be om? Vad kostar det? Pengar är inget problem men kan ju vara skönt att veta i förväg. :)

Hoppas mina frågor inte är för dumma, vore väldigt tacksam för svar! :D

[Ronon-m]
2011-09-05 15:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

WP är verkligen en jätte rolig sport att köra tillsammans med sin hund! Ozzi har jag kört i ett halvår med och tanken är att vi ska tävla i april nästa år. Han verkligen älskar det och tycker det är super kul :D

Chilli10
2011-09-09 23:27
#24

#22 Jag tror att de flesta klubbar har selar man kan låna till en början. Alltså när man kör där :)

Har funderingar på att testa faktistk, dock inte kommit till skott ännu ;)

tyskajätteshecken
2011-12-03 12:27
#25

Mycket bra artikel! fina bilder! jag ska prova detta med min lilla tik och se om hon gillar det :)

StrongHearts
2011-12-03 14:41
#26

11#håller med, om hunden gillar att dra så varför inte låta den göra det? det är ju bättre att göra saker hunden gillar än inte gillar

just det, när en husky inte drar så är det med djurplågeri eftersom nästan alla anser att en husky måste dra för att må bra :/

(tittar på min stora huskytjej på 3 år som just nu ligger hos min kompis i sängen som är sjuk. hon har inte dragit på två veckor men hon verkar ju må sååå dåligt ;) )

Labolina_73
2011-12-04 17:43
#27

det där ska jag börja på med min tibetanska spaniel, hon är så stark så tror ni hon skulle klara av att dra en bil?

hahaha skojade ju självklart,, men kul med detta tycker jag,, kanske inte med en tibbe.. ;-) eller iaf inte och en bil…

jag har tråkigt,, är rastlös till tusen och vill bara skriva nåt tråkigt…

//Linda ;-)

Annons:
AnneN
2011-12-04 21:38
#28

#27 Klart man kan träna/tävla WP med en tibbe, kanske inte kan dra en bil, men vikterna anpassas ju efter hundens storlek.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Labolina_73
2011-12-05 10:16
#29

#28,, ja jo såklart,,, absolut… det betvivlar jag inte alls…. :-)

isafisa
2011-12-05 15:07
#30

Åh skulle vara kul att prova i framtiden :) Ibland är det lite jobbigt att ha valp, man längtar bara tills man kan börja prova saker på riktigt :)

AnneN
2011-12-05 17:49
#31

#30 finns en klubb i Boden Skrattande

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

isafisa
2011-12-05 18:52
#32

#31 Blir väl att ta en tur dit när Nalle vuxit till sig då :D

Upp till toppen
Annons: