Annons:
Etikettraser-ej-godkända-av-fci-skk
Läst 22263 ggr
AnneN
2009-02-28 03:48

Amerikansk pitbullterrier

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Amerikansk pitbullterrier, även kallad pitbull är en av de raser som inte registreras som renras i Sverige. De räknas som blandraser i SKK och FCI och därför har jag valt att lägga in en artikel om denna ras på Blandrashundar iFokus.

Amerikansk pitbullterrier, även kallad Pitbull, förkortas APBT, är en hundras som stambokförts sedan 1898 i USA. Detta görs i huvudsak i tre register/kennelklubbar i USA - UKC, ADBA och BFKC - varav UKC är äldst.

I Sverige finns rasklubbar för amerikansk pitbullterrier, tex. Svenska Pitbullterrierföreningen. De svenska klubbarna stambokför ej hundarna, det sker nästan helt uteslutande i de tre stora amerikanska kennelklubbarna.

Det har nyligen startats en svensk delegation som ingår i ett större internationellt nätverk av 17 medlemsländer, nämligen FIAPBT. Det är inte frågan om en medlemsklubb, utan det är personer med stor kunskap av rasen som aktivt arbetar för att balansera upp felaktig mediarapportering och informera sakligt om den renrasiga Pitbullterriern.

Stamtavla från någon av ovan nämnda kennelklubbar är av stor vikt för att kunna bevisa hundens renrasighet. Om stamtavla från godkänd kennelklubb inte finns så klassas hunden som en blandrashund av okänd härkomst, undantag finns men de är väldigt få. I dag finns det omkring 400-500 renrasiga registrerade amerikanska pitbullterrier i Sverige.

Ursprung

Denna hundras har en historik som går långt tillbaka, och man kan spåra den till 1600-1700-tal. Uppgifterna om vilka hundar som lade grunden så tidigt går isär, men den mest erkända är nog att när romarna invaderade England hade de stora hundar av mastifftyp med sig, dessa användes ofta för att underhålla soldaterna i turneringsspel. Dessa hundar användes sedermera i aveln med engelsmännens egna Cattledogs och hundarna var stora och muskulösa. Några utmärkande hundtyper i England vid denna tid var Blue poll/Blue Paul & Alun/Alunt. Tjurhetsningen var en relativt stor sport på 1700- och 1800-talen, men svårare tider nalkades och inte alla hade råd att ha dessa hundar. Det gick även så långt att det skrevs in i lag 1789 att om man hade en årlig inkomst mindre än 40 shilling, så fick man inte äga en så kallad sporting dog. Tjurhetsningen förbjöds i lag 1835.

Råttor fanns det gott om i dåtidens England, och hundarna som folk hade råd att hålla som husdjur höll ofta efter dessa med bravur. Ur detta mynnade en annan sport bland underklassen, Ratting. Det gick ut på att små hundar, företrädesvis hundar av terriertyp, släpptes ned i en ring eller grop med råttor, varvid den skulle bita ihjäl så många av dessa som möjligt på tid. Sporten vann popularitet och fotfäste snabbt, så att varenda pub med självaktning var tvungen att ha en egen pit. Två av de vanligare terriertyperna vid denna tid var Black and tan Terrier också känd som Manchester Terrier, samt English White Terrier. Man vet inte med säkerhet vem som började avla dessa terrier med bulldoggarna, men det fick snabbt fotfäste i bland annat Staffordshire. Man lät hundar slåss på de gamla tjurhetsningsarenorna och överallt där folk kunde samlas. Med tiden letade sig även denna sport in på pubar och värdshus där man kallade arenan för pit, efter den populära sporten rattings gropar, och kallade matcherna för Pitting. Hundarna började således kallas bland annat Pit dog och Pit bull dog.

Med tiden gav aveln i Staffordshire resultat och dessa hundar vann oftare matcherna mot hundar från övriga landet, vilket gav dem bra rykte i hundkampssammanhang. Folk avlade mer och mer på individer som vunnit, och hundarna från gruvdistrikten i Staffordshire var snart de dominanta och vann näst intill allt. Under hela denna tid som aveln hade pågått, så försökte folk klara sig själva så gott de kunde och många tog chansen att emigrera till USA dit man även tog med sig sina hundtraditioner. En hamnstad som utmärker sig var Western Hampshire dit många emigranter från England kom. Hundkamperna och aveln av hundarna fortsatte, för att sprida sig vidare över kontinenten allt eftersom folk befolkade USA. Med tiden så har den amerikanska varianten blivit lite större än den engelska motsvarigheten. Många, för att inte säga alla amerikanska kamphundar, härstammar från England och Irland. En av de mest kända tidiga amerikanska hundarna var Lloyd's Pilot som ägdes av Cockney Charlie. Den hunden kan spåras tillbaka via stamtavla till många av dagens pitbulls.

Rashistoria


Trusty avbildad år 1806


Cockney Charlie och hans hund Pilot, bilden härstammar från 1880 talet

En av de först avbildade hundarna från denna tid hette Trusty och vann 104 raka matcher utan förlust. Hunden ägdes då av "Lord Camelford". Trusty blev så pass känd att en bild av honom publicerades år 1806 i en tidning, nämligen The sporting magazine Denna bild är den första kända av en "Bull & Terrier korsning". Hunden köptes förövrigt senare av Jim Belcher som var en känd Boxare på den tiden, och hunden bytte namn till Belcher efter ägaren.

Lloyd's Pilot som ägdes av Cockney Charlie & Crib ägd av Louis Krieger. Bägge dessa hundar låg runt 28 Pounds i vikt, Dvs. 13-14 kilo. Pilot & Crib möttes i en match i Louisville 1881 med domaren William Harding som hade hand om The police Gazette. (Vilket visar att det var en erkänd sport även bland myndigheterna). Matchen pågick 1 timme och 25 minuter innan Pilot vann matchen. Några fler importer som var kända vid denna tidpunkt var Lloyds Paddy, Pat & Rafferty och dessa hundar kan som sagt spåras i flera Pitbull-stamtavlor idag. Kända engelska linjer är exempelvis: Corvino, Deliant, Farmer, Feeley & Tudor. Kända irländska linjer är exempelvis: Colby, Corcoran, Gas House, Lightener & Semmes. Under senare delen av 1900-talet var bl a Jeep, Hammonds, Chinaman och Sorrels linjerna uppskattade.

Kort Svensk historik

De första amerikanska pitbullterrierna togs in till Sverige 1988.(Bullybob & Tommys Blaze) Dessa härstammade från England där uppfödaren Ed Reid 1976 importerade de första amerikanska pitbullterrierna till England från USA. 1989 kom en Nellis Tug-tik också från England och 1991 importerades Hagens Sheeba från Norge. I början på 1990-talet importerades det 4 st hundar från Sydafrika. (Bob Riot, Zelda, Warlock & Dayan)

Rasbeskrivning

En amerikansk pitbullterrier är en mellanstor atletisk hund med kort hårlag, och med ett öppet och tillgängligt temperament. Hunden är i motsats till exempelvis en Rottweiler en förarvek hund, vilket i enkel översättning betyder att den inte är hård i temperamentet och försöker testa sin rang i flocken. Det är en människokär hundras mycket tack vare avelsarbetet som i århundraden sållat bort aggressiva hundar. Det gick helt enkelt inte att hantera en aggressiv hund i kampsammanhang, och aggressiva hundar i sin tur brände sitt krut i förtid i matcherna och förlorade.


Helen Keller och hennes pitbull

Under åren av denna selektiva avel så har man fått fram en hundras som inte har bitvillighet mot människor, och i de fotspåren används många hundar idag som så kallade "nannydogs", på sjukhus och äldreboenden pga. sin tillgivenhet. Helen Keller hade en pitbull som servicehund under tidigt 1900-tal.

Rasen är aktiv och arbetsvillig, skärpan är normalt låg och kamplusten hög. Typiskt är även en hög dådkraft och skottfasthet. Vissa individer är påtagligt envisa. Rasens historia som en allt i allo-hund präglar den än i dag då en APBT kan göra väl i från sig inom så skilda områden som lydnad, traditionellt bruksarbete, weight pulling och Agility. På många håll i världen används rasen för vildsvinsjakt. Hunden spårar upp grisen och håller sedan fast den i örat eller trynet. Denna jaktform är inte tillåten i Sverige. Pga. sin höga aktivitetsnivå, styrka och uthållighet samt den arbetande hundens temperament behöver den en mycket kunnig och engagerad ägare.

I Sverige går det inte att meritera sin hund inom bruksgrenar då den inte är godkänd som ras av SKK. Men i många länder så som USA finns den i toppen av de flesta utmaningar den ställs inför. Den används av polis, väktare, SAR-hundar (räddningshundar) och är mycket väl lämpad för detta tillsammans med en kunnig förare, då hunden har en stor arbetspotential och vilja.

Hunden är avlad under århundraden efter prestation, i motsats till utställningshundar som avlats efter en förutsatt mall. Detta har i sin tur gett en vidare bas för vad som är tillåtet i fråga om färger, vikt etc. Generellt kan man dock säga att en pitbull ligger i spannet mellan 14-28 kilo för en hane, och 12-25 kg för en tik.

När det gäller hundens fysik och utseende så har ADBA (American Dog Breeders Association) en standard som de flesta kännare av rasen tycker är den som är närmast "originalet".

Situationen idag

I Sverige har vi flera lagar som skall stävja osund hundhållning eller lidande, vilket i sin tur sätter käppar i hjulen för dem som fortfarande anser att hundarna skall avlas som de gjorde förr, med kamp som enda kriteriet för vad som är en bra hund. Detta är relativt ovanligt i dagsläget, men förekommer dock i vissa länder där hundkamp fortfarande är lagligt. (Exempelvis flera länder i Balkan). Något som dock bidragit till situationen vi har idag är medias rapportering av hundtypen. När de första hundarna togs in i Sverige var det relativt tyst om rasen i flera år och ingen visste egentligen vad en Pitbull var för ras. Detta ändrades över en natt när media i USA visade hur en "animal controle officer" blev biten av en hund som skulle omhändertas. Det spreds som en löpeld i media över hela världen, och det blev "macho" att ha denna hundtyp när den porträtterades som grym.

Aveln av hundar har sedan spårat ur för att mätta efterfrågan, och folk utan kunskap om avel såg chansen att göra en snabb hacka svarta pengar genom att förse köparna med hundar. Man avlade på hundar utan känd bakgrund, utan stamtavla eller registreringsbevis och detta innebar att man även plockade in hundar av andra raser än Pitbull, men sålde avkomman som "pitbulls". Detta i sin tur förde naturligtvis med sig att man inte visste något om eventuell sjukdomsbild bakåt på hundarna man valde att avla på. Man förde även in hundar i denna veva med osäkert temperament som det aldrig borde ha avlats på överhuvudtaget, och när personer utan hundkunskap köpte hundar för att vara "tuffa" så slog detta givetvis bakut och incidenter började hända allt oftare. Vissa har även i denna cirkus medvetet korsat in Rottweiler och andra utpräglade vakthundar i den såkallade "kamphunds aveln", allt för att få en vassare hund. Blandar man pitbullen som i åratal avlats för att inte bita människor och som har en utpräglad arbetsvilja och mod, med hundar avlade för vakt/skärpa och bitvillighet, så går det garanterat snett om man som ägare till denna hunden är okunnig. Hundarna säljs trots denna okontrollerade avel utan historik och kontroll, som "Renrasiga pitbulls" av folk som endast har som mål att tjäna pengar. Man har alla möjliga konstiga argument till varför hunden ej är registrerad, och lämnar en handskriven lapp, om ens köparen får det som garanti på att hunden är en pitbull.

Som tidigare nämnts så hamnar ofta dessa blandrashundar på löpsedeln om något händer, men de benämns som Pitbulls, mördarhundar etc. Sanningen är dock den att av alla hundar som det skrivs om i media är 99 % från denna avel, d.v.s. hundar utan verifierad bakgrund, utan registreringsbevis och stamtavla. Av alla hundar i Sverige idag som skulle klassas som "kamphundar" eller "Pitbull" av allmänheten, så är det 4-500 av dem som är renrasiga registrerade hundar. Resterande som uppskattas till 2 000 - 3 000 är hundar utan härkomst, d.v.s. blandraser. Situationen som den är idag har gjort att hundar hamnar oftare i polisens blickfång, omhändertas och avlivas. Värst är detta i landets tre stora städer, med Malmö som utmärker sig mest. I våra grannländer Norge och Danmark har man gått så långt att man i lagstiftning förbjudit ägande av Pitbulls. I Finland och Sverige är det dock inga sådana beslut fattade om specifika rasförbud.

Närbesläktade raser

Staffordshire bull-terriern registrerades i KC (The Kennel Club) och stambokfördes så sent som år 1935. AKC i sin tur erkände Staffordshire bull-terriern 1974.

Amstaffen (amerikansk staffordshire terrier) registrerades första gången 1936 i USA, Ett antal pitbullägare gick samman och ville inte att namnet skulle förknippas med hundkamp (Pit i namnet), de kallade sina hundar för Staffordshire Terrier och registrerade dessa hundar under AKC (American Kennel Club). Efter påtryckningar från England och deras kennelklubb med anledning av att det är frågan om två olika raser med liknande namn, så ändrar dock AKC namnet på rasen i sitt register till American Staffordshire terrier, detta så sent som år 1972.

Myter

Det finns ett stort antal fördomar och myter om amerikansk pitbullterrier, mycket tack vare sin brokiga historia. Hur dessa myter och fördomar har uppstått är det svårt att sia om. Några av de vanligare myterna är:

  • Pitbull är inte en renrasig hund.- Den är stambokförd sedan 1898 i UKC.
  • Termen Pitbull är samlingsnamn för alla bull och terrierraser.- Termen är en förkortning av namnet "American Pitbull Terrier", och avser endast denna ras.
  • Käkarna låser sig.- Det är en genetisk och anatomisk omöjlighet hos hundar att låsa sina käkar.
  • Ingen hund biter hårdare än en pitbull.- Det finns ingen vetenskapligt säkerställd metod att mäta hundars bettstyrka.
  • Man kan aldrig få en pitbull att lyda.- Det finns raser som är lättare att arbeta med, men för den som är beredd att lägga ner tid och arbete på sin hund så finns det alla förutsättningar att lyckas. I Sverige är inte pitbull så vanlig som brukshund ännu men i USA finns det ett stort antal amerikanska pitbullterriers som är framgångsrika inom lydnad och andra bruksgrenar.
  • Pitbulls är inte rädda för någonting.- Alla hundraser består av många olika individer, temperament och personligheter så alla är inte likadana. Det går inte att uttala sig om en hel hundras med utgångspunkt från några enstaka individer. En pitbull ska inte vara nervös och rädd men den ska inte heller vara alltför dumdristig och självdestruktiv.

Media

Många anser att detta är en kontroversiell hundras, och med tanke på hur ofta det skrivs om "Pitbulls" i framför allt kvällspress i negativa ordalag, så är det kanske inte så konstigt. Detta är en direkt översättning gjord av "National Canine Research Council" i USA som tittade närmare på hur hundar av olika ras kontra Pitbull behandlas i media.

  • 18 augusti 2007 En Labradormix attackerade en 70-årig man och skadade honom svårt. När polisen kom till platsen, sköts hunden då den attackerade dem. Detta resulterade i en artikel och enbart i en lokaltidning.
  • 19 augusti 2007 En blandrashund attackerar och biter en 16 månader gammal flicka svårt i nacken. Detta resulterade i två artiklar i samma tidning.
  • 20 augusti 2007 En sexårig pojke blir svårt attackerad av en mellanstor blandrashund, och får uppsöka sjukhus. Bland annat har hunden bitit av ena örat på pojken. Detta resulterade i en artikel i lokalpress.
  • 21 augusti 2007 En 59 år gammal dam blir attackerad i sitt hem av sina två pitbulls, och får skador som krävde sjukhusvård. Detta resulterade i 230 artiklar i nationell och internationell press. Även annan media, bland andra CNN, MSNBC, och FOX, tog upp händelsen

Även om det är mycket kraftiga och allvarliga skador av en hund av okänd härkomst eller annan ras än pitbull, så verkar det inte vara lika stort nyhetsvärde i en sådan incident. NCRC undersöker alla hund relaterade bitskador i USA, och rapporterar att det blir allt vanligare att folk citerar media rutinmässigt, och använder det som bevis för att pitbulls skulle vara farligare än andra raser.

Artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Pit_Bull_Terrier

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
fettmedkevlar
2009-02-28 04:37
#1

bra artikel!

bruksschafrar.blogspot.com

Medarbetare på Brukshundraser.ifokus.se

silverorm
2009-02-28 09:12
#2

Jättebra artikel! Rolig och intressant att läsa. Glad

Mischa
2009-03-01 01:01
#3

Ok, artikel, dock var historiken lite väl sammanfattad med historiken för div. utdöda jakterriers och bullterrierns, staffens.

≧◔◡◔≦

AnneN
2009-03-01 01:04
#4

#3 eftersom jag lånade artikeln från wikipedia så är det tydligen inte tillåtet att ändra texten i den så därför kan historiken verka lite väl sammanfattad. Men om du vill så är du varmt välkommen att skriva mer om rasens historia Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Mischa
2009-03-01 01:10
#5

#4 ok,  säkerligen är det en tolkningsfråga.

Men enl. mitt tycke så är historiebiten om uppkomsten för rått/boskapshundar oviktig då dessa hundar oftast var rena terriers & bulldogs typ som sedan mynnat ut i x antal olika raser och hundtyper.

≧◔◡◔≦

Soffe
2009-04-04 18:45
#6

Vad är skillnaden på den här rasen och Amstaff? De tillhör ju samma raskategori.. I en djuraffär här i stan, har en tjej som jobbar där en pitbull, men han var ju inte så liten, hon sa att dem blir runt 48 cm och han är 5 månader.. Jag fick mest uppfattning om att han var som alla andra unghundar, alltså glad och livlig, men kanske annat om man lär känna hunden och rasen i sig..

Annons:
AnneN
2009-04-04 18:50
#7

#6 jag har för mig att pitbull och amstaff från början var samma ras, men sedan togs några och reggades som amstaff i någon av de amerikanska kennelklubbarna (minns inte vilken) så på så sätt så har antagligen aveln på de olika "grenarna" gjort att de inte längre är exakt lika genetiskt sett och därmed inte är samma ras.

Anledningen till att pitbull inte är en godkänd ras i SKK är att de kennelklubbar i ursprungslandet (USA) som registrerar pitbull som ras inte har samarbete med den internationella kennelklubben (FCI).

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Soffe
2009-04-04 20:18
#8

#7 Okej.. Dem ser ju likadana ut i mina ögon.. Men det är väl små särdrag som skiljer..

AnneN
2009-04-04 20:23
#9

#8 hittade denna info:

"Vad är en Amstaff?

På 1930-talet gick det en serie på biograferna i USA som hette "Little Rascals". Den handlade om några busungar med en busig hund, "Petey the Pup", en vit "Pitbull" med en (ditmålad) svart ring runt ena ögat.

Detta gav upphov till ett sk "Lassiesyndrom" i USA; "Alla" ville ha en sådan liten hund.

AKC fick upp ögonen för rasen och 1936 valde man ut 50 st renrasiga American Pitbull Terriers (kravet ställdes att hundarna skulle vara renrasiga i 3 generationer, med UKC-stamtavla för överföring och godkännande i AKC-registret).

AKC döpte hunden till Staffordshireterrier för att undvika förväxlingar med den engelska "kusinen" Staffordshirebullterrier. Tilläggas skall att stamböckerna sedan dess har öppnats ett antal gånger för att kunna korsa in nytt blod i Amstaffen, samt att man i USA kan ta en AKC-registrerad Amstaff och registrera den som "Pitbull" i UKC. Det går dock ej att göra det motsatta.

Det anses att raserna separerades 1936 i och med registreringen av rasen Am.Staff i AKC.

Varför är då Amstaffen registrerad och godkänd i Sverige -men inte "Pitbull"? Det har att göra med att SKK arbetar inom ramen för Federation Cynologique Internationale (FCI), och därmed endast får ha samarbete med en (1) nationell kennelklubb inom varje land. FCI godkänner och samarbetar med AKC, men inte UKC, ADBA eller någon av atskilliga mer eller mindre obskyra kennelregisterförare i USA."

Källa: http://www.amstaff.se/artiklar/amstaff-kamphundar.html

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Soffe
2009-04-04 20:35
#10

#9 Okej.. Tack! Då förstår jag lite mer vad det handlar om..

Mischa
2009-04-05 01:53
#11

#6 enda sättet att veta om hon har en renrasig pitbull är att fråga om hon har stamtavla på hunden, till skillnad mot vad många tror och därför blir lurade av uppfödare är att en pitbull ska ha stamtavla trots att dom inte reggas i SKK:

≧◔◡◔≦

Soffe
2009-04-05 10:34
#12

#11 Ja jag ska nog göra det nästa gång jag träffar henne..

Freke
2009-04-05 20:23
#13

Min chef, blev tyvär tvungen att ta bort sin Pitbull sommaren som passeade.

En distinkt herre på 13år. Han var en ivrig förespråkare för Pitbull och en aktiv motståndare till förbud mot hundraser. Utfrågningen som var på TV3s Insider för ett gäng års sedan var han med och till och med Herr H. Rosenberg bytte sida efter ha diskuterat med Anders.. Så det går att lära gamla hundar att sitta.. tar bara lite längre tid

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Annons:
[lillajessi]
2009-09-10 00:58
#14

Jättebra artikel! :)

AnneN
2009-09-10 01:02
#15

#14 Kul att du gillade den Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

amela87
2011-01-06 22:18
#16

jätte bra artikel :)




Sophiies
2011-01-06 23:29
#17

Riktigt bra artikel :)

Mvh Sophie!

Medarbetare på blandrashundar.

 

www.dancingpaws.weebly.com
www.justadorable.wordpress.com

[Forest]
2011-01-06 23:58
#18

Jätte bra skrivet o vad kul o se så gammla bilder med på rasen. Hur ser den typiska am pitbillterrier ut idag? Tänkte om man ser större skillnad. Har ju sett de som är maximalt biffiga o ser helt konstiga ut korta ben osv.

[Ronon-m]
2011-01-08 19:45
#19

Jätte bra artikel! Blir såå himla arg när jag läser det om median. Media förstorar upp allt som har med pitbulls att göra! Tycker dom kan gå ut med hur otroligt snäll en pitbull är i rätt händer! :)

tezzla
2011-01-08 21:20
#20

#18 en pitbull kan se ut lite hursomhelst eftersom den ej har någon rasstandard utan avlas av meriter, dom hundar som är grova med korta ben är inte pitbulls, utan är am bully, inget annat än blandraser

det man ska tänka på är att det finns få rena pitbulls i sv, dom som ligger ute på annonssidor på abc, som är pitbulls och sk rednose är inget annat än blandraser som kallas via ett rasnamn, dom är ingen stamtavla och det brukar oftast skyllas på att föräldrarna är import mm, det skulle fortf finnas ett giltigt regbevis och stam om hunden var ren

det finns mer "pitbulls" här tyvärr. folk som köper i okunskap och tror att dom har en pit, spec alla som köper blandraser med röd nos! det finns allt för många skojare där ute som pumpar ut blandraser av denna typ, därav all hysteri i media, det är oftast blandraser i alla olyckor tyvärr

Annons:
MelindaL
2011-09-26 15:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Hej själv har jag Amerikansk Bulldog en tik som snart är 10år och beter sig som max5-6år hon är helt underbar rasen är verkligen e familjehund. När jag kom hem med min son från bb och hon skulle träffa honom för första gången så klickade det direkt mellan dom och dom är bästa vänner än idag snart 8år senare. Hon lärde honom gå och tillät att han drog sig upp med hennes hjälp. När han låg och sov så låg hon inne i samma rum och vaktade honom om han vaknade så kom hon och kallade på mig med andra ord en bättre familjehund får man leta efter. Men inte heller Amerikans Bulldog är en godkänd ras av skk varför vet jga inte. Våra 3andra hundar är korsningar mellan amerikansk Bulldog och Amerikansk Pitbull och är lika underbara allihopa barnkära och tror att dom är små knähundar. Det här med så kallade kamp hundar är utan tvekan ägaren det hänger på visst det är kraftiga hundar om det skulle tända till och alla hundar kan väll bli arga finns nog ingen som kan garantera att deras hund ldrig skulle kunna göra något om, den blev arg. Mina hundar är inga aggressiva bestar utan riktiga familjehundar som älskar att ligga i soffan/sängen och kela och bara bli älskade. Jag älskar dom alla 4 , det är två tikar och två hanar med helt underbara personligheter.

Upp till toppen
Annons: