Annons:
Etiketttrix-träning-tävling
Läst 10665 ggr
AnneN
2009-03-01 21:00

Trix - Lägga sig i korgen när det ringer på dörren

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vill du också ha en hund som direkt går och lägger sig i sin bädd när det ringer på dörren? Nu kan det bli möjligt! Kika i artikeln så får du veta hur.

Mål och syfte med detta moment:

Direkt då det ringer på dörren ska hunden springa till sin korg och lägga sig oavsett vart i hemmet den befinner sig vid tillfället.

Det kan vara trevligt att kunna öppna dörren utan en hund som springer runt benen och hoppar på gästerna direkt de kommer över tröskeln.

Detta behöver du:

  • Hund
  • Tålamod
  • En hundkorg/bädd
  • Klicker
  • Tasstarget (t.ex. musmatta)
  • Din hunds favoritgodis
  • En medhjälpare
  • En ytterdörr med ringklocka
Förutsättning för att kunna lära in detta trix:

Hunden bör kunna ligg, stanna och tasstarget för att kunna lära in detta moment.

Så här gör du för att träna in detta trix:

  1. Lägg tasstargeten i hundens korg. Klicka och belöna då hunden går till korgen och trampar på targeten. Öka sakta avståndet.

  2. Ställ dig framför korgen och öva frivilligt liggande några gånger, öva sedan samma sak men medan du står en liten bit ifrån korgen.

  3. Lägg tillbaka targeten i korgen, nu kommer hunden mest troligt att trampa på den, men då ska du inte klicka utan vänta tills hunden lägger sig ner istället.

  4. Samma som steg 3 men öka successivt avståndet till korgen. Hunden ska fortfarande frivilligt gå till korgen, klicka och belöna då hunden lägger sig.

  5. Samma som steg 4 men utan target.

  6. Fortsätt som i steg 5 men när hunden går mot korgen ber du din medhjälpare att ringa på dörren. Om hunden blir distraherad av detta så väntar du tålmodigt tills hunden går till korgen. Klicka och belöna. Upprepa detta steg tills hunden ignorerar ringklockan och istället går direkt och lägger sig i korgen.

  7. Samma som steg 6 men nu ska du och hunden vara på olika ställen i hemmet, med ökande svårighetsgrad. Var inte tillsammans med hunden varje gång utan var även på andra ställen än hunden när det ringer på dörren. Koncentrera dig på att belöna hunden för att den lägger sig i korgen, du behöver inte öppna så länge det är en medhjälpare som ringer på.

  8. Då hunden snabbt går och lägger sig i korgen då det ringer på dörren kan du börja använda detta även i praktiken varje gång det ringer på dörren. Vänta tills hunden lagt sig i korgen, belöna då hunden ligger i korgen och gå sedan för att öppna dörren. Belöna sedan hunden för att den stannade i korgen medan du öppnade dörren.

Tips:

Innan hunden kan detta helt perfekt så kan du sätta en lapp på dörren där det står att det kan ta en liten stund innan du öppnar för att hundträning pågår.

Källa: Klickerträning för din hund, av Morten Egtvedt & Cecilie Køste

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
empan-hampus
2009-03-01 22:18
#1

Bra artikel! Tack! Skrattande

[jejjas]
2009-03-01 22:26
#2

Kanon artikel detta ska jag försöka lära sannie hon är hopplös när det kommer folk

Kickilu
2009-03-02 12:42
#3

Är target något liknande som man använder i aguillity? Där fick vi träna med att de ska trampa på ett plastlock.

spikes
2009-03-02 13:35
#4

3,taget är som en pinne man visar medFlört

AnneN
2009-03-02 13:43
#5

#3 target kan vara en "pekpinne" som hunden tex ska följa med nosen, en papperslapp som den ska trycka på, en musmatta/plastlock eller liknande som hunden ska trampa på.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

alena
2009-03-09 22:40
#6

Tränar varje gång nån kommer vid ytter dörren och pinglar på att båda vovvarna ska gå till köket och vänta på -Varsågod och nu får ni hälsa!

Säger jag: -gå till köket! så går Azlan direkt till hundsängen i köket och sätter sig där och tittar, medan Rippe har det lite svårare… han får jag säga till att backa till andra sidan köks tröskeln… och då fick jag ju "backa" med på köpet….så nu kan han det också.

Det här funkar även när katterna ska in eller ut… om man är med i tid och hinner beordra hundarna att gå till köket och stanna.

Det är ca 1½ meter mellan köksdörrn och köks tröskeln, så då är hundarna jätte duktig som inte jagar katterna….

Sen Rippe flyttade in har katterna bosatt sig på övervåningen och vi har grind i trappen (det hade vi före också, eftersom tjejerna inte vill att tjuvaktiga Azlan skulle vara där, också är det lämpligt för katterna fick och får ha sin mat ifred).

Tidigare funkade Azlan och katterna jättebra ihop, sov och åt tillsammans om det vankades nå rester eller godis som passade både katt och hund.

Annons:
Tina-A
2009-04-03 17:56
#7

#3+#4+#5: Target kan också vara din egen hand, ditt finger, din fot, en penna, en sten, en mugg en… Ja allting ;) Bara lär in det som en target. Du kan lära hunden att trampa på targeten, stå på den, dutta med näsan, stå bakom, stå på, vara under, sitta på osv osv osv. Allt beror på hur du vill lära in det och hur du vill använda din target.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

L8sson
2009-04-03 19:56
#8

detta ska jag lära hunden jag får hem sen =) vilken bra idé =)

szirius
2009-04-04 02:41
#9

 Min valp blir superglad när det kommer nån, omöjlig att lugna innan den fått springa runt o hälsa på alla…den är 6 månader…är det normalt? Och den kan bara "stanna" när den själv känner för det…han har börjat trotsa rejält…så det här tipset verkar svårt att öva in med honom…men det lät ju bra, hihiFlört

AnneN
2009-04-04 02:46
#10

#9 ja det är normalt beteende för en hund som inte fått lära sig hur husse/matte vill att man ska bete sig då det kommer folk. Sen så är er hund fortfarande valp så man kan inte ställa allt för höga krav.

Det jag kan råda er är att kanske gå en unghundskurs, vara konsekvent med era kommandon och träning och träna allt i den takt som hunden klarar. Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Upp till toppen
Annons: