Annons:
Etikettövrigt
Läst 13033 ggr
AnneN
2009-04-04 17:40

Vårdhund väcker lust till liv

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Inom sjukvården kan vi bota eller åtminstone lindra symtomen från många sjukdomar. Vägen från sjukdom till hälsa påverkas av många faktorer. Kontakten med sällskapsdjur har visat sig vara en positiv hälsofaktor för många människor. Det är glädjande att de goda erfarenheter som finns nu har börjat tas till vara även inom vården i Sverige. De kallas vårdhundar och har mötts med stort intresse. Deras uppgift är att motivera och ge unika upplevelser av värdighet och glädje för patienter i alla åldrar.

Ingeborg Höök

090403

1-6.jpg

Sedan många år finns det hundar som är med på äldreboende och sprider glädje bland patienterna. Det är oftast vårdpersonal som tar med sin hund till jobbet och det finns många berättelser om positiva effekter för patienter. Med utbildning för både hund och vårdpersonal, tillsammans med tydliga riktlinjer så ökar de positiva effekterna. Nu utbildas hundar i Sverige för arbete inom vården.

Vårdhundskolan

1.jpgI januari 2008 beslutade Allmänna Arvsfonden att stödja föreningen Hälsans Natur i det treåriga projektet Vårdhundskolan med 6 miljoner kronor. Det här har gjort det möjligt att införa strukturerad verksamhet med utbildade hundar som en del av teamet på allt fler vårdenheter. Samtidigt utbildas vårdpersonal i användningen av hunden som ett positivt komplement till ordinarie verksamhet. Under det första verksamhetsåret utbildades ett 20- tal team och under 2009 är det drygt 30 hundar med förare som utbildas. Lika många vårdpersonal deltar utan hund i samma utbildning.

Precis som räddningshundar, ledarhundar m.fl. så väljs vårdhundarna ut med omsorg och tränas systematiskt under ett år för sitt arbete i människans tjänst.

Föraren har förtroendet att med hjälp av sin hund minska patientens upplevelser av de begränsningar, fysiskt, psykiskt och socialt, som funktionsnedsättningen medfört i det dagliga livet. Det här gör man genom att träningen utformas med hunden som deltagare och det blir både roligt och motiverande. Patienten känner sina förmågor mer än sina oförmågor under träningspassen. En vårdhund arbetar tillsammans med sin förare, med patienter i både små och stora grupper i många olika miljöer, likväl som vid individuella konsultationer. Vårdhund och förare arbetar som del i det team som planerar insatserna för varje patient. Föraren följer också tydliga etiska riktlinjer i allt arbete med vårdhund.

Partners och viktiga aktörer

vardhund01.jpgProjektet Vårdhundskolan, genomförs i samverkan med stora patientorganisationer som Demensförbundet, Alzheimerföreningen, STROKE-Riksförbundet och Riksför­bundet Hjärnkraft. De har alla representanter i projektets styrgrupp.

I projektet sker också samverkan med viktiga aktörer som Astma och Allergiförbundet, flera universitet och högskolor samt Service och Signalhundsförbundet (SoS), Förbundet Nordiska Assistanshun­dar (FNA), Svenska Kennelklubben (SKK), Svenska Brukshundsklubben(SBK), Hundens Hus, Dala Hundservice, Hundcampus, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Manimalis, Delta Society i USA m.fl.

Intresset är stort även i våra grannländer och Vårdhundskolan är inbjuden till Oslo för att hålla två dagar med föreläsningar i maj. I maj i år arrangerar vi i Sverige det första Nordiska mötet om vårdhundar med företrädare från de nordiska länderna.

För att nå framgång i arbete med vårdhund behövs utbildningar riktade till två grupper. Den ena är vårdpersonal som vill föra in denna metod i sitt arbete. Den andra gruppen är hundägare som vill assistera vårdpersonal genom att utbilda sig och sin hund till vårdhundsteam.  Sjukgymnaster, arbetsterapeuter, läkare och sjuksköterskor kan redan berätta om mycket positiva resultat för patienter av vårdhundarnas medverkan. Bl.a. minskar konsumtionen av psykofarmaka hos äldre med demens som får umgås med vårdhund. Patienterna är betydligt mer motiverade att träna fysiska förmågor när det sker genom lek med hunden. Vårdhundarna arbetar på remiss från läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och sjuksköterska. Resultaten utvärderas och dokumenteras i patienternas journal. Hunden används för träning av både finmotorik och grovmotorik som att stå, gå, kunna äta själv osv. Men också vid minnesträning, talträning och träning av koncentration. Vårdhunden används också för att bryta stunder av förvirring och patienter får fler och längre stunder av välbefinnande och kan också delta i social gemenskap. Under året som gått har vi lärt oss att det finns inga begränsningar för vad hunden kan bidra med, begränsningarna sitter främst i vår egen fantasi. De förare som nu arbetar med sina hundar är helt fantastiska och rapporterar nästan dagligen om nya insikter. De är hängivna sitt arbete för att dela med sig av sin hund för patienternas bästa. Flera kommuner har också insett fördelarna och allt fler är intresserade av metoden. Tyvärr blev alla platser snabbt fullbokade och vi hoppas framöver kunna utbilda fler som kan arrangera utbildningar runt om i landet. De instruktörer som hjälper förarna med hundträningen är bland de bästa i landet och de bidrar alla till fortsatt utveckling av hundens utbildning.

Lämpliga hundar

IMG_1955.jpgVårdhundar har sällan valts ut som Valpar för att påbörja träning till arbete som vårdhund. Däremot har de, tidigast vid 18 månaders ålder, genom praktiska test bedömts för sin lämplighet innan de påbörjar sin utbildning. Vid val av blivande vårdhundar är det den enskilda individens förutsättningar som bedöms. Hundar av alla raser, liksom blandraser, kan testas.

Det är många faktorer som påverkar lämpligheten hos en hund. Den ska ha ett "stabilt psyke" och vara intresserad av kontakt och samarbete med nya människor.

Lika lite som vårdyrken är det rätta för alla människor så är arbete som vårdhund inte det rätta för alla hundar. Om hunden inte trivs så kommer den inte heller att vara till glädje för patienterna.

Föraren får hjälp av instruktör

IMG_1959.jpgNär en hund har valts ut för att utbildas till vårdhund startar träningen med en kombination av socialisering och beteendeträning. Till sin hjälp har föraren lektioner hos en instruktör under ett år. Relationen mellan förare och vårdhund bygger på ett stort engagemang från föraren, och ett genuint intresse för att träna hunden på ett sätt så att förtroendet är grundmurat positivt för både hund och förare. Hundarna som väljs ut ska ha bra självförtroende och intresse för att samarbeta och lära nytt.

Instruktörerna som hjälper förarna att träna vårdhund är, förutom erfarna i beteendeträning, experter på socialt inriktade kunskaper och använder det som en integrerad del av sitt träningsprogram. Det programmet skiljer sig på ett avgörande sätt från vanliga lydnadskurser: instruktörerna för vårdhundar har en systematisk och väldefinierad plan för både den sociala träningen och miljöträningen. Det är en av nycklarna till att en vårdhund alltid är varmt välkommen. Lika uppskattad av både patienter och personal.

Mer information om hundar inom vården, litteraturtips, forskning m.m. finns på:

Delta Society: www.deltasociety.org 

Hälsans Natur: www.halsansnatur.se 

Vårdhundskolan: www.vardhundskolan.se

Manimalis: www.manimalis.se

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
AnneN
2009-04-04 18:02
#1

Ett stort tack till Ingeborg Höök på vårdhundskolan för att vi fått ta del av denna mycket intressanta artikel Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2009-04-04 19:08
#2

Hittade ett klipp på svt play om denna vårdhundskola Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Skruttan-1
2009-04-04 20:17
#3

kul läsning :)

AnnL
2009-04-04 21:18
#4

Mycket intressant läsning. Man har ju hört att djur påverkar sjuka och äldre människor väldigt positivt. Denna artikel bekräftar detta.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Freke
2009-04-05 02:24
#5

På tal om Vårdhundar…

Här är ett litet fascinerande inlägg ifrån ett annat forum.. sorry, men måste belysa detta..

Om en lite annorlunda vård/brukshund ni som har en stor skeptism till vissa raser bör läsa vad Kimma skriver om sina tidigare hundar och vad dom gör..

Genom detta vill jag belysa vad en hund kan om man besitter kunskapen, orken och viljan till att våga lita på sin/a hundar..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

AnneN
2009-04-05 04:17
#6

#5 tack för den länken Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
spikes
2009-04-05 09:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Jag kan bara hålla med…Snodden jobbade ju med multi handikappade ungdomar på en skola, vi gick en privat utbildning när han var ca 2 år,och det var ljuvligt att se hur dessa ungdomar alltid skrattade och lös upp som solan när Snodden kom,än idag stannar vi och hejar på alla,och han finns fortfarande kvar på en stor bild i tamburen på skolan……. 

Här kollar han så grabben har överlevt gymnastikenFlört

Dama
2009-04-05 11:18
#8

mer hund inom vården tack

Skruttan-1
2009-04-05 13:14
#9

#7 vilken härlig bild :)

spikes
2009-04-05 15:58
#10

9,tack…..ja det är fortfarande lika roligt att träffa snoddens gamla elever när vi är på prommisFlört

Yaeko
2009-04-17 15:16
#11

Bra artikel! :) Ska göra ett arbete i psykologi om just vårdhundar och hur djur kan få en att må bättre osv. Så den här artikelt passade perfekt ;)

Kickilu
2009-04-17 15:33
#12

Min kompis arbetar inom äldreboende och har fått en vikarierande chef som är possitiv till detta. Hon fick ha med sin hund en dag på jobbet och gissa om det var populärt. De gamla vart glada och försökte röra sig mer än någonsin för att kasta bollen eller bara klappa.

AnneN
2009-04-17 16:15
#13

#11 vad kul att du valt just det ämnet till ditt arbete, lycka till =)

#12 Vad kul att fler och fler inom vården får upp ögonen och är possitiva till detta

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
Upp till toppen
Annons: