Annons:
Etikettveterinär-sjukdomar-hälsa
Läst 23081 ggr
ChallisQ
2009-06-01 00:28

Homeopati för hundar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många är vi hundägare som känt oss handfallna när vi av veterinären hört att det inte är något fel på vår hund, trots att den uppvisar symtom som t ex hälta eller att den kliar sig väldigt mycket. Eller så har vi en hund som är rädd, aggressiv eller kanske inte går att lämna ensam hemma. Saker som en veterinär inte kan göra något åt. Här ska jag försöka förklara och göra er intresserade av homeopati, en holistisk behandlingsmetod som kan hjälpa där allopatisk medicin går bet.

DSC_0066.JPG

Hur det började

I början av 1800-talet så grundade en tysk läkare vid namn Samuel Hahnemann homeopatin. Han tyckte inte att han fick önskat resultat av dåtidens behandlingar och mediciner. Han vände sig till naturen för att söka hitta ett behandlingssätt som var skonsamt men effektivt. Då upptäckte han att ämnet kinin (barken från Chinaträd) gjorde honom sjuk som om han hade malaria. På den här tiden var kinin den mest använda medicinen till personer drabbade av malaria. Detta gjorde honom nyfiken och han upptäckte att desto mer han blandade ut kininet med vatten desto snabbare, mjukare och med färre bakslag tillfrisknade patienten. Så han samlade in andra vanligt förekommande ämnen i naturen och gav till friska personer som fick hålla noga uppsikt och anteckna på vilket sätt de blev påverkade, sen gav han ämnet, mycket utblandat, till patienter med samma symtom. Av en slump upptäckte han att medlen blev än mer effektiva om han skakade på blandningen. Homeopatin var född! Och uttrycket Similia similibus curentur – Lika botar lika, är vad homeopatin handlar om. Idag finns över 3000 medel som gått igenom dessa prövningar, som det kallas. Dessa medel kommer till övervägande del från växt-, djur- och mineralriket.

Det som vetenskapen idag är skeptisk mot är att man med dagens mätverktyg inte kan mäta ursprungsämnet i homeopatmedicin. Vissa hoppas och tror att kvantfysiken är det som tillslut kommer att lösa den gåtan. Till dess kan bara vi som jobbar med homeopati och ser resultaten, och självklart våra patienter, intyga att det verkligen fungerar.

IMG_8253.JPG

Behandling

Som djurhomeopat så tänker jag på ett helt annat sätt än t ex en veterinär. När jag ska bestämma vilket medel din hund behöver så tittar jag inte bara på det du söker för utan även allt runt omkring, jag tar med både det fysiska och det mentala i beräkningen. Om din hund t ex har en oförklarlig hälta så frågar jag givetvis mycket kring det. Haltar hunden mer vid början av rörelse eller när den rört sig en stund? Blir hältan värre vid fuktigt väder? Växlar hältan mellan benen?

Men sen vill jag även veta saker som: Är hunden matglad? Klarar den av att vara ensam hemma? Hur beter den sig mot andra hundar? Tycker den om att bli klappad/borstad? Söker den sig till värme eller kyla? Har den haft några andra fysiska åkommor? Jag tittar alltså på helheten innan jag påbörjar någon behandling.

Detta innebär att två hundar med tillsynes samma problem kan få två helt olika medel på grund av att konstitutionen (helheten) skiljer sig.

När så din hund fått sitt medel så kan det hända att den får en så kallad förstförsämring. Det innebär att problemet du sökt för kan komma att bli lite värre under en kort period. Detta beror på att homeopatmedlet väcker upp livskraften som i sin tur tar tag i och försöker läka ut problemet. Det kan också hända att djuret backar i sin sjukdomshistoria dvs att problem den haft för längesen kommer tillbaka en sväng för att sedan vara helt utläkta. Det viktigaste är att du ser en mental förbättring under behandlingen, då vet du att hunden blir friskare för varje dag som går och behandlingen går åt rätt håll. Listan på vad som går att behandla går att göra mycket lång men några exempel är matsmältningsproblem, rädslor, hälta, ögoninfektion, öroninflammation, dålig/spröd päls, aggression, analsäcksinflammation, eksem/klåda, problem efter Vaccination, noskvalster, juvertumörer, nervskador, allergier, förhudskatarr mm mm. Det är inget som hindrar att hunden får homeopati parallellt med veterinärmedicin.

Mizo 2009.JPG

Akutbehandling

Det som jag beskrivit ovan kallas konstitutionsbehandling, men om din hund råkar ut för något så den måste ha behandling fort så kan man även akutbehandla med homeopati. Om din hund blir biten av en huggorm, blir påkörd, klämmer svansen i dörren, skär sig i tassen, blir skadad i ett hundslagsmål, sitter i bilen när ni krockar, blir skrämd/chockad av något (ex smällare) mm så tittar man bara på symptomen och behandlar efter det. Jag nämner några av dessa akutmedel här, det är sånt som kan vara bra att ha hemma om olyckan är framme. Tänk på att om din hund är allvarligt skadad så måste du söka veterinär!

Arnica – stort medel på skador så som stukningar, vrickningar, träningsvärk, skärsår, skallskador, hjärnskakning, benbrott (dock måste du först vara säker på att benbitarna ligger rätt), bettskador, växtvärk mm

Hepar – öppnar upp slutna varansamlingar och driver var ur sår

Aconitum – ges vid fysisk eller känslomässig chock

Vipera – specifikt vid huggormsbett

Ledum – ges vid fästingbett om bettområdet blivit rött och irriterat, förhindrar borrelia och ehrlichios.

Apis – vid geting/bistick

Om du vill anlita en homeopat till din hund vänd dig endast till en diplomerad djurhomeopat som är medlem i yrkesförbundet Riksförbundet för Klassisk Djurhomeopati, RKDH, då vet du att personen har en gedigen utbildning och även har läst veterinärmedicin. Kom ihåg att homeopati fungerar lika bra på alla djur och även människor! Läs mer på min hemsida www.whiteday.se

img_7139.jpg

Bilderna copyright Angelika Genberg

Annons:
AnneN
2009-06-01 00:37
#1

Tack för en mycket bra och extremt intressant artikel Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
2009-06-01 01:24
#2

I artikeln står det:
"Arnica - stort medel på skador så som stukningar, vrickningar, träningsvärk, skärsår, skallskador, hjärnskakning, benbrott (dock måste du först vara säker på att benbitarna ligger rätt), bettskador, växtvärk mm

Hepar - öppnar upp slutna varansamlingar och driver var ur sår

Aconitum - ges vid fysisk eller känslomässig chock

Vipera - specifikt vid huggormsbett

Ledum - ges vid fästingbett om bettområdet blivit rött och irriterat, förhindrar borrelia och ehrlichios.

Apis - vid geting/bistick"

Vart kan man få tag i dessa medel och hur ska de ges?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

ChallisQ
2009-06-01 15:36
#3

Du kan köpa dom av mig Glad Jag tar 150kr inkl. frakt för en liten burk med ca 80 piller. Då får du all info om hur och när du ska ta/ge piller. Det behövs bara mellan ca 3-10 piller vid varje tillfälle så burken räcker rätt länge och är liten nog för att du ska kunna ha den i fickan eller väskan Glad

Upp till toppen
Annons: