Annons:
Etikettskaffa-hund
Läst 23918 ggr
zabelle
9/21/09, 3:58 PM

Att tänka på när du skaffar omplaceringshund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite goda råd innan du tar emot en omplaceringshund.

En del hundar har kanske inte haft det så bra då de vuxit upp, men de flesta kommer från trygga, bra hem. Oavsett vilket så lever hunden i "nuet" och tänker inte tillbaka i tiden. Men om hunden tidigare blivit skrämd av något ljud (t.ex. nyårsraketer) så kommer den ihåg det.

Att ta emot en omplaceringshund är ofta förvirrande både för hunden och för familjen. Bestäm gemensamt i förväg vilka regler som ska gälla för hunden och håll fast vid dem, så går det fortare för hunden att känna sig trygg i sin nya miljö.

Efter ett tag när hunden vant sig vid sin nya familj och blivit lite tuffare är det betydligt svårare att "dra i handbromsen" och ändra regler. Då blir hunden bara osäker om du inte är konsekvent.

Ofta låter man hunden göra lite som den vill första tiden. Man vill ju att den ska trivas och att den i lugn och ro ska få vänja sig vid sin nya familj. Men jag tror inte att det gör det lättare för hunden att först låta den göra som den vill för att sedan dra in alla förmåner som man vant den vid. Det är förvirrande för hunden om reglerna plötsligt ändras och hunden vet plötsligt inte vad som förväntas av den.

Hunden är säkert lite försiktig och osäker och extra lyhörd för vad du vill i början. Passa på att ta vara på den här första tiden. Var lugn och tydlig mot din hund. Träna, lek och umgås mycket med hunden, ge den små uppgifter att lösa. Med lek, träning och beröm skapar du snabbt en bra relation mellan dig och din hund. Börja med lätta övningar så stärker du hundens självförtroende när den klarar att lösa uppgiften.

Alla hundar är olika individer och har olika behov, men med lite sunt förnuft, god vilja och tålamod löser man det mesta.

En del hundar kan ha svårt för att bli lämnade ensamma hemma, detta får man då träna på. Länk till artikel om ensamträning.

Lycka till!

Zabelle   

Annons:
AnneN
9/21/09, 10:16 PM
#1

Tack zabelle för en bra och nyttig artikel Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

spikes
9/22/09, 9:21 AM
#2

Jättebra och lättförståelig artikel och så sann…hehe söt buse i vattnetGlad

zabelle
9/22/09, 9:40 AM
#3

#1, 2, Tack ska ni ha.

Jag gjorde precis alla fel man kan med min första omplacerings vovve. Hon skämdes bort alldeles förfärligt första tiden och tenderade att bli ett litet "monster". Hon tyckte så klart att matte hade noll koll så det var bäst att bestämma själv. Skrattande

Zabelle   

spikes
9/22/09, 10:11 AM
#4

3,jamen det är sånt man lär sig påFlört

Karizma
9/22/09, 11:20 AM
#5

Bra skrivet :) Vi har med en omplaceringshund nu har hon haft det bra men märkt att hon har ett minne kvar, hon litar inte på hundar så bra inte aggrisiv mer NEJ jag vill inte. Detta pga att hennes kompis vart svårt biten av hundar då de var på en hundpensionat. Vi har 3 bra hundar hon funkar med, just dom kan hon vara sig själv med o det är känns skönt ( hundar vi möter för gå på promenad med) Men mycket bra skrivet jag hoppas fler läser detta så dom vet lite vad man kan gå efter :)

AnnL
9/22/09, 12:33 PM
#6

Jätte bra artikel. Är nog lätt att man skämmer bort en hund som man vet har haft det svårt innan.  Flört Mysige Hebbe ser ut att trivas i vattnet. Tungan ute

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Annons:
AnneN
7/3/10, 4:55 AM
#7

Puttar upp pga många skaffar hund/valp i dessa semestertider Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

JohannaN
12/21/14, 8:39 PM
#8

super bra artikel🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

VT4ever
7/21/15, 8:09 PM
#9

putt

Ravynsfair
10/19/15, 5:26 PM
#10

*putt putt* 
Folk skaffar sig omplaceringar året runt, finns nog någon som har nytta av artikeln nu 🙂

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Upp till toppen
Annons: