Annons:
Etikettvetrinären-har-ordet
Läst 44960 ggr
AnneN
2010-10-26 21:45

Veterinären har ordet del 4 - Gamla hundar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer del fyra i serien. Denna är från oktober 2007. Denna gång handlar den om äldre och gamla hundar.

Nu är det dags igen för lite hundinformation. Denna gång tänkte jag att vi skulle behandla ämnet "gammal hund". Hösten är här och vintern är i antågande och det är dags för att förbreda sig inför den. Vad är väl mer värt än en älskad gammal hund, en kär vän som delat våra liv under många år?

Reb 2.jpgNär en hund blir gammal blir den alltid lite unik. Den ser dåligt, hör dåligt, luktar lite lagom illa och utvecklar sidor som passar den själv. Men den är ändå helt underbar. Den känner oss utan och innan, den vet exakt när vi ska gå hemifrån, när den ska få följa med, när den inte ska få följa med, när den inte vill följa med (till exempel för besök hos veterinär eller hos trimmaren eller kloklipparen), den vet vad vi har för gott i kylskåpet osv.

Hur gammal är då en gammal hund? Det beror på vilken ras och storlek hunden har. En hund av en riktigt stor ras, till exempel irländsk varghund eller leonberger, börjar bli gammal redan vid 7-8 år, lite mindre raser typ dobermann och flat coated retriever börjar bli gamla vid 9-10 år, medan de riktigt små raserna typ pudel och tax är gamla först vid 11-12 års ålder.

En gammal hund börjar se dåligt. På ett friskt öga beror det på att linsen får fler celler och linsen blir således tjockare. Hunden ser först dåligt i halvmörker, som vid skymning och gryning. Det är ofta svårt att märka eftersom hunden istället använder sig mer av sin nos för att hålla koll på omgivningen. När linsen börjar bli riktigt tjock brukar det synas även utan instrument, linsen ser grå ut och oftast är pupillen alltid vidgad. Hunden brukar sällan få några större problem av att den ser dåligt, den förlitar sig som sagt på nosen istället.

En gammal hund börjar också höra lite dåligt. Ibland kan det vara svårt att S6300960red.jpgskilja på om den verkligen hör dåligt eller om den utvecklar selektiv hörsel. Med det menar jag att ibland hör den inget alls, som när man ropar på den ute när den hittat en intressant fläck på marken att lukta på. Andra gånger kan den visa tecken på näst intill perfekt hörsel, som till exempel när kylskåpsdörren öppnas…

En gammal hund börjar lukta lite mer. Den luktar mer "hund" och pälsen blir fortare fetare. Hundägare som nästan aldrig badat sina hundar tidigare märker att de måste börja bada sina gamlingar och de som badat sina hundar hela livet märker att de måste bada sina gamlingar oftare för att hålla hunden i trim.

En gammal hund är ofta lite stel. Det märks på att den inte lika villigt och lätt hoppar in i bilen, att den inte flyger upp så fort det ringer på dörren eller när någon kliver in genom dörren, utan att hunden istället väljer att ligga kvar. Stelheten kommer smygand och kan vara svårt för djurägaren som ser hunden varje dag, att lägga märket till. Det är dels musklerna som är lite mindre elastiska och effektiva som gör hunden lite stel. Men det är oftast orsakat av åldersförändringar på lederna, det som kallas artros. Ämnet artros tänkte jag ta upp i ett annat nyhetsbrev.

Vad kan vi då göra för våra gamlingar?

glucosamin.jpgPersonligen tycker jag att man ska satsa på ett bra seniorfoder. Under stora delar av hundens vuxna liv kan hunden äta nästan vad som helst, men när den är gammal ska den ha ett bra seniorfoder. Det går att ge hunden glukosaminer för lederna. Det är ett fodertillskott som fungerar bäst på hundar som har lindrig till måttlig artros.

Den har motsvarande smärtstillande effekt som tex Ipren, men har inte alls så många biverkningar som Ipren och liknande preparat. Om glukosaminer inte har tillräcklig effekt, finns utmärkta smärtstillande och antiinflammatoriska medel som kan ge hunden ett utmärkt liv under många år. Det är bättre att behandla sin hund med mediciner så den inte har ont än att låta den gå och ha ont bara för att man inte tycker om att ge den mediciner. Smärtan och stelheten leder till mer artros och till att hunden liv förkortas. Jag tycker också att man ska vara försiktig med att utsätta hunden för kyla, men framför allt drag. Kyla klarar nästan alla djur, men fukt är inte nyttigt. Till exempel kan utekaniner och får som går ute klara sträng kyla, men fukt kan orsaka stora hälsobekymmer.

Vad gäller den gamla hunden tycker jag att den vid fukt och kyla och utevistelse bör utrustas med ett ordentligt täcke. När jag säger ordentligt så betyder det att det bör uppfylla vissa kriterier. Dels så ska det gå långt upp på halsen, dels ska det gå så långt bak att det täcker svansroten. Ofta sätter sig artros i ländryggen, vilket gör att täcken som slutar för långt upp på ryggen inte fyller sin funktion. Täcket bör även gå ner en bit på benen. Vad gäller frambenen så bör den helst gå ner mot och skydda armbågen, eftersom det är ett ställe som många hundar har artros i.

För övrigt tycker jag att man ska passa på och NJUTA av sin gamling. Tänk vad bekvämt det är med en familjemedlem som nästan kan läsa ens tankar och som älskar en oavsett vad man gör. Och tänk vad otroligt jobbigt det är med en liten valp som flyger och flänger i ens gardiner och tuggar sönder allt så fort man tittar bort…

Jag önskar alla en trevlig höst tills nästa nyhetsbrev dyker upp!

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger - Canis Academy

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
spikes
2010-10-27 10:46
#1

Jättebra artikelFlört

exitingsvillemo
2010-10-27 12:45
#2

Bra artikel,men vet inte om jag kan hålla med om att "hunden kan äta i princip vad somhelst under sitt vuxna liv"

Jag tror förstås att de byggstenar vi sätter under hundens liv utgör grunden till en friskare ålderdom.

Förövrigt ska man inte stirra sig blind på seniorfoder, det går att tillsätta glucosamin och msm till vilket foder som helst (alla foder,oavsett hundens ålder, ska naturligtvis vara av bra kvalitet)

Jag har en äldre tik sominte kan gå på seniorfoder, pga dess låga fetthalt bla, hon går ner i vikt. Så har man en aktiv äldre hund är det ibland bättre att ge ett vanligt vuxenfoder och tillsätta glucosamin och msm på egenhand.

Man bör också uppmärksamma att msm finns med i det glucosamin-preparat man använder,  då dessa stöttar varandra.

AnneN
2010-10-27 12:49
#3

#2 Ja jag håller med helt om att man inte bör stirra sig blind på seniorfoder då det inte passar för alla individer, det är inte heller alla som behöver glucosamin eller att det inte hjälper på alla.

Man bör ge det just den hunden mår bäst av på alla sätt och det gäller under hela hundens liv.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

missemel
2010-11-13 12:48
#4

Jag har en JÄTTE pigg gamling hemma! :D

Upp till toppen
Annons: