Annons:
Etikettveterinär-sjukdomar-hälsa
Läst 13986 ggr
Fridaaaa
2011-02-25 12:45

Kennelhosta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kennelhosta är ett samlingsnamn på bakterier och virus som orsakar hosta hos hunden. Bakterierna och virusen kan orsaka kennelhosta enskilt eller kombinerat. Oftast är det kikhosteliknande symtom som hunden får. Den kan hosta upp vitt slem eller till och med kräkas.

Orsaken/smittan

Hunden smittas främst genom direktkontakt med en redan smittad hund men det kan även smitta om hundarna t.ex har gemensamma vattenskålar.
De främsta ställen som en hund blir smittad på är vid utställningar, hunddagis, tävlingar, osv där det är tät hundkontakt.

De främsta bakterierna och virus som orsakar kennelhosta är:

Hundens parainfluensavirus typ-2 (CPiV-2)
Sprids ganska lätt men orsakar oftast bara lindrig inflammation i övre luftvägarna.Den smittade hunden utvecklar påvisbara antikroppar i blodet cirka 10 dagar efter infektionen.

Hundens adenovirus typ-2 (CAV-2)
Angriper huvudsaklingen luftvägarna. Är nära besläktat med viruset som orsakar smittsam leverinflammation. Infektion med enbart CAV-2 orsakar vanligen inga påtagliga kliniska symtom men kan ge förstorade tonsiller och påtagliga förändringar i lungvävnaden. Utsöndras ca 8-9 dagar efter infektion. Antikroppar mot detta virus kan påvisas från 5-6 dagar efter infektionen och angriper då virus varför virusutsöndringen minskar påtagligt.

Hundens herpesvirus typ-1 (CHV-1)
Angriper övre luftvägarna men som vanligtvis inte orsakar tydliga kliniska symtom. Anses inte längre vara någon väsentlig orsak till kennelhosta utan har större betydelse som dödlig infektion hos nyfödda Valpar.

Bordetella bronchiseptica
En bakterie som kan förekomma i luftvägarna, även hos friska hundar. Infektion med enbart Bordetella bronchiseptica orsakar symtom på kennelhosta framför allt hos unghundar. Bakterien kan utsöndras från övre luftvägarna i 3-4 månader efter genomgången infektion. Hundar som genomgår infektionen utvecklar antikroppar mot infektionen inom en vecka men antikroppsnivåerna minskar relativt snabbt.

Smittan överförs via direktkontakt, nos mot nos eller hostningar/nysningar, men även via t.ex gemensamma vattenskålar, saker hunden haft i munnen. Största smittoriskerna är vid t.ex utställningar, kurser, tävlingar, hunddagis, pensionat osv, alltså där det är tät hundkontakt.

En hund som har kennelhosta ska inte tillåtas träffa andra hundar eller vistas på hundklubben. I okomplicerade fall som beror på en virusinfektion är hunden inte smittförande mer än första sjukdomsveckan. Bordetella bronchiseptica kan dock utsöndras under många veckor, även efter det att hostan slutat. Problemet ligger i att skilja dessa infektioner åt! Många veterinärer anser att bordetella-bakterien oftare ger feber och påverkat allmäntillstånd och att hostan pågår längre tid än vid en ren virusinfektion, men det saknas idag studier som visar om detta stämmer.

Diagnos/behandling

De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med enbart hostdämpande medicin från veterinär. Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden. Det är också lämpligt att kontrollera temperaturen på hunden åtminstone dagligen. Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör kontakt tas med veterinär. Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.

Om någon hund skulle bli så dålig att den avlider av kennelhosta, vilket är extremt ovanligt, bör hunden obduceras så att man kan se om något förändrat eller farligare smittämne dykt upp i landet.

Vaccination

De flesta hundar vaccineras idag mot CAV-2 när de får sin Vaccination mot valpsjuka och HCC eftersom HCC-vaccinet utgörs av en försvagad stam av CAV-2. Det som i Sverige i dagligt tal kallas "vaccin mot kennelhosta" är ett vaccin mot hundens parainfluensavirus. Vaccinet skyddar inte helt mot infektion men skyddar hunden mot allvarliga kliniska symtom. Om hunden ska träna eller tävla eller vistas på hunddagis eller kennel är det en bra idé att hålla hunden vaccinerad mot parainfluensa. Vaccinet ger inte skydd lika länge som vaccinerna mot Parvovirus, valpsjuka och HCC så hunden behöver vaccineras mot parainfluensa oftare, troligtvis årligen.

28 juli 2010 028.jpg

(En glad och frisk hund) Foto: Fridaakesson

Källor: http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Hund/Infektionssjuksomar/Kennelhosta/ http://www.fraga-veterinaren.se/kennelhosta/

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
AnneN
2011-03-01 19:14
#5

Mycket bra och informativ artikel Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Fridaaaa
2011-03-01 19:22
#6

Tack :)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Annons:
LinaK
2011-03-01 22:03
#7

Väldigt bra artikel! Håller med AnneN att den är informativ Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

AnneN
2011-03-01 22:26
#8

Kan tillägga att om en hund har/haft kennelhosta så ska den inte tillåtas träffa andra hundar på 1 månad efter att den blivit frisk, detta för att minska risken för att den ska kunna smitta andra då en del av virusen smittar även efter tillfrisknandet.

Att tänka på om man har en hund med kennelhosta eller som man misstänker har det är att alltid tvätta händerna ordentligt och helst byta kläder innan man själv hälsar på hos bekanta som har hund, allt bara för att minska risken för smittspridning.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Fridaaaa
2011-03-06 11:08
#9

#7 tack:)

#8 Ja bästa är att ta det säkra före det osäkra, onödigt att smitta andra hundar:)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Fridaaaa
2011-04-08 17:39
#10

putt

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Upp till toppen
Annons: